Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu
Mitä ajattelit taloudesta tänään, Sixten Korkman, Sanna Lauslahti ja Antti Suvanto?

Lähes 100 Markkinointi-instituutin kouluttajaa ja yhteistyökumppania sekä nykyistä ja entistä markkinointi-instituuttilaista saapui 20.5.2013 kuuntelemaan talouselämän huippuasiantuntijoiden paneelikeskustelua taloudesta.

Paneeliin osallistuivat Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman (kuvassa vasemmalla), kansanedustaja Sanna Lauslahti (toinen oikealta) ja Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto (oikealla). Paneelin puheenjohtajana toimi Markkinointi-instituutin asiantuntija-kouluttaja, yritysvalmentaja Raija Peltola (edessä).

Markkinointi-instituutin talousseminaarin panelistit Sixten Korkman, Sanna Lauslahti ja Antti Suvanto

Tapahtumassa juhlittiin samalla Markkinointi-instituutin kehittämispäälliköiden Kaisa Kässin (keskellä) ja Riitta Purasen (edessä) pitkää uraa talouden osaamisen kehittäjinä.

Markkinoitni-instituutin talousseminaari, Kaisa Kässi ja Riitta Puranen

Mitä ajattelit taloudesta tänään?

Sanna Lauslahden ajatuksissa pyöri se, kuinka raadollista sanomaa talous on toisinaan kuulijalle. Päättäjä puolestaan miettii taloutta sekä yksilön että yhteisön kannalta. Hän huolehtii vaikkapa työttömyysuhasta – ja toisaalta siitä, mitä omassa kunnassa täytyy tehdä, jos valtiotasolla uupuu vaikkapa 200 000 työpaikkaa.

Sixten Korkman nosti esiin vallan ja vastuun riippuvuussuhteen: Vallan ja vastuun tulee olla lähellä toisiaan. Samoin päätöksenteossa ja toimivassa yhteiskunnassa läheisyysperiaate toteutuu eli päätökset täytyy tehdä lähellä niitä, joita päätettävä asiat koskevat. Markkinataloudessa on järkeä, koska siinä toimivat joutuvat kantamaan vastuun päätöksistään. Parhaimmillaan tämä toimii, ja yhteiskunta pitää huolta yksilöistään. Milloinkaan yhteiskunnan tuki ei kuitenkaan voi korvata sitä, että yksilöstä kantaa huolta toinen yksilö, lähimmäinen.

Antti Suvanto pohti sitä, että talousasioissa maali liikkuu päivittäin. Kotimaista ja globaalia markkinataloutta seurattaessa päivittäin fokukseen tuntuvat nousevan erilaiset asiat. Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa ollaan nyt asuntomarkkinoilla siinä tilanteessa, että sekä hinnat että velat ovat kovassa nousussa.

Yleisö esitti panelisteille kiinnostavia kysymyksiä taloudesta.

Nähdäänkö euron hajoaminen vielä meidän elinaikanamme?

Suvannon mukaan on syytä tehdä kaikki voitava, että niin ei tulisi käymään. Se ei olisi voittoisa tilanne millekään taholle. On merkittävä poliittinen intressi pitää nykyinen systeemi koossa.

Lauslahden mukaan eurosta on ollut hyötyäkin, esimerkiksi nykyinen matala korkotaso. Markka olisi kovin pieni valuutta riepoteltavana. Hän toivoo, että syntyy vielä euro, jossa jokainen kantaa vastuunsa.

Korkman ei myöskään usko, että hajoaa. Voi olla, että maa tai pari putoaa pois, mutta hänen mukaansa rahaliitto ei tule poistumaan. Se on mahdollista saada toimimaan, vaikka syntyisi paljonkin vaurioita.

Kuinka paljon vallan ja vastuun kysymykseen vaikuttaa se, että politiikassa suosiontavoittelu on tärkeää?

Lauslahden mukaan puolueet miettivät luonnollisesti aina kannatustaan. Kuitenkin nytkin on tehty vaikeitakin ratkaisuja, vaikka on tiedossa, että niillä ei nosteta pisteitä kansalaisten silmissä. Vastuuta on kannettava pitkälle tulevaisuuteen.

Korkman viittasi aiemminkin sanottuun totuuteen, että on kyllä hyvin tiedossa, mitä pitäisi tehdä asioiden korjaamiseksi, mutta kukaan ei tiedä, mitä pitäisi tehdä, että tulisi vielä valituksi uudelleen sen jälkeen.

Lauslahti muistutti, että on kyse siitä, miten poliitikot myyvät vaikeat ratkaisut ihmisille. Hän uskoo suomalaisten ymmärtävän, että vaikeita päätöksiä on tehtävä ja omastaan on tingittävä.

Onko näkyvissä kestävyysvaje, kun verrataan eläköityvää ja nuorta sukupolvea?

Korkman uskoo, että solidaarisuus estää kestävyysvajetta. Kaikki varmasti ymmärtävät elävänsä kaikkien ikävaiheiden läpi. On silti välttämätöntä, että vallassa olevat pystyvät tekemään tärkeitä päätöksiä.

Suvanto huomautti, että ellei ratkaisuja onnistuta tekemään nyt, tulevat sukupolvet eivät voi enää nauttia samoista eduista kuin meidän sukupolvemme. Se on epäreilua ja vasten tasa-arvoperiaatetta.

Lauslahden mukaan eliniän pidentyessä palvelujen tarvitsijoita on yhä enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että työuria on pidettävä. Tärkeitä kysymyksiä ovat mm., miten koulutusjärjestelmä voisi tuottaa nopeammin työelämään tekijöitä ja miten annamme tilaa esimerkiksi työperäiselle maahanmuutolle. Ei ole reilua, että sukupolvien välinen tasa-arvo ei toteudu.

Kiitos Kaisa Kässi ja Riitta Puranen

Kaisa Kässi, Sixten Korkman, Riitta Puranen ja Antti Suvanto Markkinointi-instituutin talousseminaarissa 20.5.2013

Talousseminaarin jälkeen juhlittiin Kaisa Kässin ja Riitta Purasen uraa. Kaisa ja Riitta jäävät eläkkeelle syksyllä 2013 mutta jatkavat joitakin keskeneräisiä projekteja syksyn aikana. Kuvassa Kaisan (vasemmalla) ja Riitan kanssa panelistit Sixten Korkman (toinen vasemmalta) ja Antti Suvanto.

Markkinointi-instituutin talousseminaari Manitbois

Manitbois-duon Esa Jokivuolle ja Olli Karikorpi, jotka ovat rahoitus- ja sijoitusasiantuntijoita ja Markkinointi-instituutin kouluttajia, esittivät nostalgisia lauluja, Paratiisi, Käyn ahon laitaa, Viivy vielä hetki ja Red River Valley.

Entiset markkinointi-instituuttilaiset Seppo Alaluusua, Hely Westerholm, Kari Lampikoski, Ulla Räsänen ja Anneli Kansanen sekä asiantuntija-kouluttaja Outi Syvänperä muistelivat Markkinointi-instituuttiaikojaan. Markkinointi-instituutin nykyinen osaamisen kehittämisen johtaja Marjo Silvo taas kertoi, mikä tällä hetkellä on ajankohtaista Markkinointi-instituutissa.

 

Mitä ajattelit taloudesta tänään, Sixten Korkman, Sanna Lauslahti ja Antti Suvanto?