Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu
Aikuisoppimisen myytit ja vinkit

Opimme koko ajan. Havainnoimme jatkuvasti aisteillamme maailmaa, valikoimme ja suodatamme tietoa, muokkaamme, jäsennämme ja yhdistelemme vanhaan. Oppiminen on prosessi, jossa tiedot, taidot ja asenteet muuttuvat. Aivojen tasolla oppiminen muodostaa uusia sähköisiä kytköksiä. Kytkökset hiipuvat ja katkeavat, jos niitä ei jatkuvasti vahvisteta. Kertaaminen, harjoittelu ja tiedon soveltaminen pitävät osaamista yllä.

Aikuisoppimisen myytit

Aikuinen oppija eroaa nuoresta, mutta aikuisoppijan erityispiirteistä on vallalla myös vääriä käsityksiä.

Yleisin aikuista oppijaa koskeva myytti on, että aikuinen olisi täysin itseohjautuva ja itsenäinen oppija. Toki aikuinen on usein itsenäinen ja vastuullinen oppija, mutta hän tarvitsee ohjausta, kehittävää palautetta, tukea ja kannustusta siinä kuin nuorempikin.

Onneksi harva enää kuvittelee, että vanhempana oppiminen olisi jotenkin merkittävästi hankalampaa. Aivot kykenevät oppimaan uutta koko elämän ajan, eikä aikuisen muisti merkittävästi heikkene lapsiin verrattuna. Hankaluuksia aiheutuu enemmänkin omista asenteista ja vääränlaisista opiskelutottumuksista. Aikuisella on elämänkokemuksensa ja tiedonkäsittelytaitojensa ansiosta jopa paremmat lähtökohdat opiskeluun kuin nuoremmilla. Arvokkaan hiljaisen tiedon seassa voi olla luutuneita ja vanhentuneita käsityksiä, joten opiskellessa kannattaa olla avoin myös ristiriitaiselta tuntuvalle informaatiolle.

Työn ja arjen kiireiden ristitulessa opiskelu voi tuntua kovalta haastavalta. Jaksanko ja selviydynkö? Riittääkö aika? Kyllä, kunhan opiskelet fiksusti ja olet suunnitelmallinen. Aikaakin riittää aina sille, mitä pitää tärkeänä.

NÄIN ONNISTUT AIKUISOPISKELUSSA

  1. Ota vastuu omasta oppimisestasi. Hevosen voi viedä veden äärelle, mutta sitä ei voi pakottaa juomaan. Kouluttajalla on toki tärkeä rooli oppimisen edistäjänä, mutta viime kädessä olet itse vastuussa oppimisestasi. 
  2. Aseta tavoitteet ja hahmota lähtötilanteesi. Pohdi ennen opiskelun aloittamista, mikä sinua kiinnostaa ja mikä on oman työsi kannalta tärkeää. Tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelmä on jokaisella erilainen. Ajattele oppimista suunnistamisena: Ennen kuin lähdet kohti ensimmäistä rastia, paikanna itsesi kartalle. Määritä koordinaatit pohtimalla, mitä osaat entuudestaan ja mitä vahvuuksia sinulla on.
  3. Aikatauluta ja raivaa tilaa opiskelulle. Ajanhallinnan puute on yleisin syy opintojen keskeyttämiseen. Kalenteri onkin aikuisopiskelijan paras kaveri. Laadi opiskelulle aikataulu, jossa huomioit realistisesti työn ja muun arjen viemän ajan. Merkitse koulutuspäivät, oppimistehtävät ja muu opiskeluun kuluva aika. Pidä kiinni aikataulustasi, äläkä anna tekemisen kasautua.
  4. Hanki tukiverkostoa. Puhumalla opiskelustasi edistät myös oppimista. Oppimisen tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, ja ihmiskunnan merkittävät saavutukset perustuvat älyllisten ponnistusten jakamiseen yhteisöissä ja verkostoissa. Värvää kotijoukot ja ystävät kannustajiksi. Työkaverit varmasti kuulevat mielellään, mitä kaikkea uutta olet oppinut. Samalla he oppivat sinun kauttasi ja myös työyhteisö hyötyy uudesta osaamisestasi. 
  5. Motivoi itseäsi. ”Se joka haluaa, keksii keinot. Se joka ei, keksii selitykset”. Sana motivaatio tulee latinankielen sanasta movere eli liikkua. Motivaatio on voima, joka saa sinut liikkeelle kohti sitä, mitä tavoittelet. Useat tutkimukset todistavat, että motivaatiolla on suurempi merkitys oppimiselle kuin lahjakkuudella. Motivoi itseäsi esimerkiksi miettimällä, missä uutta tietoa tullaan käyttämään ja miten se on sinulle käytännössä merkityksellistä. Palkitse itseäsi tavoitteiden saavuttamisesta.
  6. Harjoittele oppimista. Oppiminen on taito, ei annettu ominaisuus. Huikealla vauhdilla muuttuvassa maailmassa oppimistaidoista on valtavasti hyötyä. Harjoittele taitavaksi oppijaksi. Opi tuntemaan itsesi: miten opit parhaiten ja mikä on vaikeaa? Kehitä toimiva muistiinpano- ja lukutekniikka, hyödynnä oppikirjojen sisällysluettelot ja tiivistelmät. Puhu oppimastasi.
  7. Usko itseesi ja kykyihisi. Positiivisen ajattelun voima pätee myös oppimisessa. Tavoitetta ei voi saavuttaa, jos se tuntuu mahdottomalta. Jos uskot, että pystyt ja selviät, niin silloin niin myös käy. Opit niin hyvin kuin uskot oppivasi. Asenne itseäsi ja oppimistasi kohtaan on myös opittu. Voit muuttaa sitä.
  8. Älä anna periksi. Opiskelun aikana tulee taatusti hetkiä, jolloin tuntuu, että into lopahtaa. Markkinointi-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa nousi esille, että oma tahtotila antoi opiskelijoille voimia opintojen jatkamiseen myös hankalissa paikoissa. Tarvitaan sitä kuuluisaa suomalaista sisua. Mieti jo etukäteen, miten selviät sellaisista tilanteista ja kuinka löydät tarmoa viedä tavoitteet loppuun saakka.
  9. Nauti opiskelusta ja mahdollisuudesta oppia uutta. Opiskelu on myös aidosti antoisaa ja mukavaa. Mahdollisuus oppia uutta on hieno asia. Nauti siitä. Saat myös roppakaupalla uusia kokemuksia, tapaat ihmisiä ja verkostoidut.

pedagogi Mervi Rauhala, Markkinointi-instituutti

Aikuisoppimisen myytit ja vinkit