Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu
Tietotyöläisen määräaikaishuolto: 5 kohdan ohjelma

Uusia aluevaltauksia, vieraita kohderyhmiä, työn tekemisen mullistavia teknologioita… Kuulostaako tutulta? Lista uusien asioiden nopealle omaksumiselle on loputon – ja kasvaa viikoittain.

Monilla toimialoilla kiivastempoinen kilpailu edellyttää jatkuvaa oppimista ja tehokasta tietotyötä. Ketterä oppiminen taas edellyttää otollisia olosuhteita. Hyvillä verkostoilla ja fiksulla teknologian valjastamisella pääsee jo pitkälle.

Usein kiire on kuitenkin niin läkähdyttävä, että ei ehdi hypätä pyörän selkään. Sovella tästä tietotyöläisen määräaikaishuollosta itsellesi sopiva versio, ja olet taas takaisin polkimilla.

Hengitä syvään. Raivaa kalenteristasi muutaman tunnin rako. Kun viisarit näyttävät aloitusaikaa, sulje sähköposti, puhelin ja huoneesi ovi ja anna itsellesi rauha. Käy toimeen.

1. Viritä verkostosi.

Löytyyhän verkostostasi sellaista asiantuntemusta, jota tarvitset tai tulet todennäköisesti tarvitsemaan? Onhan oma LinkedIn-profiilisi ajan tasalla? Jos et vielä hyödynnä palvelua, niin aloita nyt. Omien kontaktien lisäksi löydät taatusti ammatillisia keskusteluryhmiä, jotka tuovat sinulle lisäarvoa.

2. Säädä seurattavat.

Ketterään oppimiseen liittyy olennaisesti kyky erottaa merkitykselliset asiat kohinasta. Siinä sosiaalisesta tiedonhausta ja -seurannasta on valtavasti apua. Monet asiantuntijat suodattavat ja kommentoivat verkon sisältöä todennäköisesti myös juuri sinua kiinnostavista teemoista. Seuraamalla, mitä he julkaisevat ja jakavat eteenpäin, löydät helposti olennaista tietoa. Tutustu kuratointiohjelmiin esim. Scoop.itiin. Lisää kuratoinnista ja sosiaalisesta tiedonhausta voit lukea Sometekin Ilkka Olanderin blogista.

3. Tuunaa tilaukset.

Mitä uutiskirjeitä sinulle tulee? Käy ne kriittisesti läpi. Kannattaisiko lopettaa tilauksia tai hakea uusia? Jos et vielä hyödynnä RSS-syötteitä, niin ota ne avuksi. On paljon helpompaa seurata uutissivustoja yhdestä näkymästä ja arvioida otsikkojen perusteella, mitkä jutut luet tarkemmin, kuin vierailla monella sivustolla erikseen.

4. Varastoi viisaasti.

Oletko ollut tilanteessa, jossa muistat törmänneesi verkossa johonkin tarvitsemaasi tietoon mutta et kuolemaksesikaan enää pysty löytämään sitä uudestaan? Ihmisen passiivinen muisti on yllättävän hyvä. Vaikka et ehtisi sisäistää kaikkea hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa johon törmäät, varastoi se. Instapaper-sovelluksella voit tallentaa sivustoja ja palata niihin myöhemmin. Bit.ly taas on helppokäyttöinen palvelu linkkien tallennukseen aihepiireittäin.

5. Kirjaa ideat ja oivallukset.

Hyviä ideoita ja oivalluksia syntyy suihkussa, kampaajatuolissa tai lenkkipolulla. Älä anna ideoiden unohtua, vaan kirjaa ne ylös systemaattisesti. Luovuuden kehittämiseen erikoistunut Awesome Departmentin Adam Montandon suosittelee käyttämään dream sheettejä. Ideat kirjataan määrämuotoiselle dream sheetille, jossa ne kuvataan lyhyesti ja visualisoidaan. Sheetit voi kansioida perinteiseen tapaan tai säilyttää sähköisesti. Moni vannoo myös Evernote-sovelluksen nimiin, joka lupaa norsun muistia. Aina asioita ei tarvitse kirjoittaa tekstinä ylös. Ota kuva tai tee nauhoitus. Mikä tapa toimisi sinulla?

Tietotyöläisen määräaikaishuolto: 5 kohdan ohjelma