Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu
Edessä alan vaihto?

​Uskotko tekeväsi samaa työtä koko työurasi ajan? Tai haluatko edes? Ehkä voimme todeta, että ajatus samasta työstä yhden työnantajan leivissä koulun penkiltä eläköitymiseen saakka kuulostaa uratarinalta, joka istuu paremmin aikaan ennen kännyköitä.

 
Alan ja ammatin vaihtamisesta on tullut luonnollinen vaihe urakehityksessä. Syynä ammatin vaihtoon voi olla omien urahaaveiden muutos, irtisanominen, työnkuvan tai toimialan muuttuminen tai sapattivuoden tuomat uudet prioriteetit omalle elämälle.

Jos suunnittelet alan vaihtoa tai tunnet, että nykyisen vaikean työmarkkinatilanteen viikate voi viiltää juuri sinun rooliasi, pysähdy miettimään, miten saat parhaan alun uuteen ammattiin.

Uudelle uralle suuntautuminen on paljon helpompaa, kun pohjatiedot alalta ovat kunnossa. Kouluttautumalla varaudut uuden ammatin haasteisiin, pätevöidyt alan osaajaksi, laajennat verkostojasi ja varmistat, että mielikuvasi uudesta ammatista vastaavat todellisuutta.

Alanvaihtajalla on runsaasti valinnanvaraa


Vaikka monella alalla onkin tällä hetkellä vaikeat ajat, toisaalla kaivataan uusia osaajia. Esimerkiksi taloushallinnon tehtävissä kaivataan parhaillaan päteviä ja innostuneita ammattilaisia. Muutosten tuulten puhaltaessa yrityksissä kaivataan myös ammattimaisia, liiketoimintaa ja ihmisiä ymmärtäviä HR-ammattilaisia.

Leppakangas_sitaatti_175px.jpg

Markkinoinnin ja viestinnän tehtävät kiehtovat sananikkareita ja visualisteja sekä näyttävien tarinoiden ystäviä. Alalla on tilaa tulostavoitteita pelkäämättömille, kun verkon myötä mitattavuus asettaa täysin uusia vaatimuksia.

Itsenäisestä ja vastuullisesta työstä kiinnostuneille myyntitykeille puolestaan voimme suositella kiinteistönvälitysalaa. Jos hoidat taitavasti asiakkaat ja ymmärrät heidän yksilöllisiä tarpeitaan sinusta voi kehittyä menestynyt kiinteistönvälittäjä.

Uran tai alan vaihtaminen tarkoittaa monelle myös siirtymistä palkkatöistä yrittäjäksi. Jos olet haaveillut omasta yrityksestä tai jo hieman aloitellut yritystoimintaa, kannattaa puntaroida, kantaisiko yrittäjyys täysipäiväisenä työnä.

Kiinnostus siivittää uuteen ammattiin

Mitä tehdä, jos ei haluaisi vaihtaa ammattia, mutta työmarkkinoiden uhkakuvana on, että oma rooli, toimiala tai työnkuva on häviämässä? Silloin kannattaa miettiä, mistä muusta olet kiinnostunut kuin nykyisestä ammatistasi. Voisiko vaikkapa harrastuksestasi tulla sinulle uusi työ? Työssä jaksaa ja menestyy, kun on motivoitunut ja tekee sitä, mikä itseä kiinnostaa. Jokaiselle löytyy paikkansa työelämässä, kun osoittaa itse olevansa kiinnostunut ja kehittymishaluinen.

Muuttuva työelämä on myös mahdollisuus. Kouluttautumalla, kehittämällä osaamistasi ja pysymällä motivoituneena varmistat, että olet haluttu osaaja – muuttui työelämä sitten mihin suuntaan tahansa.

Mikä siis on oma tulevaisuutesi? Mieti, mistä olet kiinnostunut, kouluttaudu ja rakenna itse oma polkusi.

 

Tutustu ammatinvaihtajille sopiviin koulutuksiin
Edessä alan vaihto?