Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu
Mistä aikaa aikuisopiskeluun?

Jos tuskailet, että haluaisit aloittaa opinnot mutta aikaa ei tunnu riittävän, et ole yksin. Lähes jokainen työn ohessa opiskeleva törmää samaan kysymykseen: mistä aikaa opiskeluun, kun töiden ohella arjen täyttää perhe, omat ja lasten harrastukset, kotityöt ja monta kuukautta rikkinäisenä maanneen polkupyörän korjaus – ja kun olisi kiva nähdä ystäviä ja levätäkin?

Aikuisena opiskelu on aina oma valinta. Se perustuu omaan vapaaseen päätökseen, ja siksi se onnistuu vain kun motivaatio opiskeluun löytyy omasta itsestä. Motivaatio on mahtava voima, joka saa meidät liikkeelle kohti tavoitetta.

Priorisointi vapauttaa aikaa opiskeluun

Ajankäytön hallinnassa on aina kyse priorisoinnista. Opiskeluun on kyllä aikaa, jos sen kokee niin tärkeäksi, että siihen haluaa käyttää aikaa. Toiset hurahtavat itse opiskeluun niin, että heille motivaattorina toimii se, että saavat oppia lisää. Toisilla taas opintojen taustalla siintelee suurempi tavoite: alan vaihto, uusi ammatti, ylennys, esimiesasema, uudet ideat tai varmempi ote omaan työhön.

​Olipa syy opintojen aloittamiseen mikä tahansa, pidä tavoitteesi mielessä, kun tuntuu että aikaa ei meinaa löytyä. Palaa motivaation lähteille, sieltä löydät aikaa.

"Suosittelen kouluttautumista, vaikka lyhyellä tähtäimellä tuntuisikin, ettei siihen olisi aikaa", rohkaisee toista tutkintoaan Markkinointi-instituutissa opiskeleva neljän lapsen äiti, yrittäjä ja myyntineuvottelija Päivi Piispanen Kartanomaa LKV:sta.

"Pitkällä tähtäimellä opiskelu helpottaa ajankäyttöä. Oma tekemiseni rutinoitui ja nopeutui, kun ei tarvitse tarkistaa niin montaa asiaa vaan tietää suoraan, miten ratkaista ne tai mistä löytää vastauksen." Lue lisää Päivin opiskelukokemuksista.

Aikuisopinnot ja täydennyskoulutus on yleensä suunniteltu juuri työn ohessa suoritettavaksi. Tutustu tarkemmin siihen, paljonko aikuisopiskelu vie aikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivi Piispanen kannustaa irrottamaan aikaa opiskeluun, vaikka oma arki tuntuisi kiireiseltä. "Opiskelu oli siihen käytetyn ajan arvoista. Jos en olisi malttanut keskittyä harjoitusten tekemiseen, en olisi oppinut asioita ja olisin tavallaan menettänyt koko opiskelun hyödyn."

Käytännön vinkit opiskeluajan irrottamiseen arjesta

Ajanhallinnan puute on yleisin syy opintojen keskeyttämiseen. Kalenteri ja itsekuri ovatkin aikuisopiskelijan parhaita kavereita.

  1. Laadi opiskelulle aikataulu, jossa huomioit realistisesti työn ja muun arjen viemän ajan.
  2. Merkitse koulutuspäivät, oppimistehtävät ja muu opiskeluun kuluva aika kalenteriisi.
  3. Älä luovuta varaamiasi opiskeluaikoja muiden asioiden käyttöön.
  4. Pidä kiinni aikataulusta, äläkä anna tekemisten kasautua.

"Kannattaa ehdottomasti pitää kiinni aikatauluista, sillä kiriminen on todenna vaikeaa", suosittelee Markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinnon opiskellut Sanni Pietiäinen. "Vaikka jossain vaiheessa tuntui, että miksi ihmeessä piti tällainenkin risti ottaa tähän kaiken arjen lisäksi, lopussa kiitos seisoo. Kyllä kannatti!"

Aikuisen opiskelijan oppaasta saat käytännön vinkkejä, joiden avulla saat opiskelun mahtumana omaksi arkea. Lataa Aikuisopiskelijan pdf-opas tästä.

Kehittymisen euforia vastineena aikuisopiskeluun käytetylle ajalle

"'Oletko hullu? Eikö elämäsi ole muutenkin jo tarpeeksi rankkaa? Mitä tuosta saat?' Aloitettuani opiskelun työn ohessa vastailin näihin kysymyksiin, vaikka kieltämättä täyden päivätyön, ylitöiden, luennoilla istuttujen tuntien ja tenttikirja kädessä vietettyjen kesälomien jälkeen itsekin hetkittäin kyseenalaistin päätöstäni", kertoo aikuisopiskeluun hurahtanut Markkinointi-instituutin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anne Niemi-Hakala bloggauksessaan.

"Lopputuloksena oli kuitenkin aina sama: saan enemmän kuin annan. Opiskeluun kulutettu aika ja istumisesta kipeä takamus tulivat takaisin oman työn rikastamisena ja kehittämisenä, oppimisen intona ja hyvien suoritusten jälkeisenä euforiana.  Sain opiskelutovereiden verkoston lisäksi tunnustusta osaamisestani samalla kun tuuletin omia, jo hieman urautuneita toimintamallejani."

Lue täältä lisää Markkinointi-instituutin aikuiskoulutuksesta.

Mistä aikaa aikuisopiskeluun?