Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu
Onko johtaja koskaan valmis? Oman johtajuuden kehittäminen

HR viestin paneelikeskustelu kartoitti johtamisen tilaa Suomessa – ja nosti esille yllättäviäkin kipupisteitä.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Artikkeli on alun perin julkaistu HR viestin numerossa 2/2015

Suomessa on maailman demokraattisin johtamiskulttuuri – ja se on vienyt maasta rohkeuden ja luovuuden. HR viestin maaliskuisessa paneelikeskustelussa Vallilassa ei juuri hyssytelty ja toisteltu vanhoja johtamismantroja, vaan kipakoitakin mielipiteitä tuli esiin. Videoitu paneelikeskustelu paljasti, että johtajilla on paljon oppimista joskus jo ihan peruskäytöstavoista lähtien – mutta toisaalta myös kykyä heittäytyä roolileikkiin tai meditaatioharjoitukseen.

HR viestin Helsingissä Vallilan Akselissa iGuzzini Finland & Baltic Oy:n auditoriotiloissa järjestämän paneelikeskustelun osallistujat oikealta alkaen: Anne Niemi-Hakala, Anitta Niemelä, Satu Pitkämäki, Kirsti Miettinen ja Kirsi Hanhisalo.

 

Katso keskustelusta traileri tai täyspitkä video

Completo Consultingin hallituksen puheenjohtaja Satu Pitkämäki kertoi tutkimustuloksista, joiden mukaan Suomessa on maailman demokraattisin johtamiskulttuuri: kiltti, keskusteleva ja aina niin kivan tasa-arvoinen.

"Kääntöpuoli on sitten se, että ei uskalleta olla rohkeita ja ottaa luovia riskejä liiketoiminnassa. Suomalaiset luulevat että meidän johtaminen on jämäkkää, mutta ei se ole", Pitkämäki napauttaa.

HRM Partners Oy:n toimitusjohtaja Anitta Niemelä komppaa: HRM Partnersin oman tutkimuksen mukaan suomalaiset johtoryhmät ovat korostuneen asiapainotteisia, eivät henkilöpainotteisia.

Kun "asiat otetaan asioina", elämä on turvallisen tasaista – ja säkenöiviä innovaatioita syntyy harvakseen.

"Jos ajatellaan normaalitilannetta, asiapainotteinen johtaminen on ihan hyvä juttu, mutta muutosten keskellä tarvitaan jotain muuta, kokeiluja ja visionäärisyyttä", Niemelä toteaa.

Johtaja jarrumiehenä?

Erityisen mielenkiintoista HRM Partnersin tutkimuksessa on se, että kun johtoryhmän profiilia verrataan henkilöstön profiiliin, jälkimmäinen on huomattavasti monipuolisempi. Näin monessa talossa voi väki olla sikariporrasta valmiimpi kovaan ajoon ja muutoksiin.

Ajat muuttuvat ja johtaminen tuntuu aina seuraavan askeleen tai kaksi jäljessä. Kehittämispäällikkö Kirsi Hanhisalo Markkinointi-instituutista kertoo talossa toteutetusta "tulevaisuuden johtajan muotokuvasta", jossa esimiestyön opiskelijat listaavat tärkeinä pitämiään asioita.

"Nimenomaan ihmisten johtaminen korostui toiveissa sekä johtajan kyky motivoida ja löytää luovia ratkaisuja", Hanhisalo valottaa.

Rastorin Helsingin yksikön vetäjä Kirsti Miettinen näkee, että monelle organisaatiolle voi tulla järkytyksenä, että demokraattisuus saattaakin olla jarru. Tällöin tarvitaan kykyä ja halua katsoa toimintamalleja kriittisellä silmällä ja tehdä uudistuksia.

Leppostelua Lepsulandiassa

Markkinointi-instituutin markkinointi- ja viestintäjohtaja Anne Niemi-Hakala puhuu "kaverijohtamisesta", joka ei johda kummoisiin tuloksiin: "Vaarana on 'Lepsulandia', jossa ei saa vaatia mitään ettei vaan kenellekään tule paha mieli."

Panelistien mukaan johtamisen alituisena sudenkuoppana on kiireestä johtuva putkinäkö. Johtajat ovat suorituskeskeisiä ja sitoutuneita työhönsä, mutta joskus ravaaminen laput silmillä vie veronsa – ja visionäärin näkökenttä kutistuu perusduunarin näkövinkkeliä kapeammaksi. Anitta Niemelä toteaa, että erilaiset palautetyökalut 360:sta snapshottiin voivat antaa parempaa tilannekuvaa ja valmistaa organisaatiota tulevaisuuteen – jos on aikaa pysähtyä ja ottaa opiksi.

"Kaikkein vaarallisinta on se, kun palautteesta ei välitetä", Niemelä toteaa.

Kirsi Hanhisalo sanoo sen suoraan: johtajuus mättää Suomessa ja jotain vikaa täytyy olla mittareissakin, jos ne kerran ovat joka paikassa käytössä, mutta tilanne ei silti parane. Hänen mukaansa tie ulos umpikujasta vaatii huomattavasti ihmisläheisempää otetta ja jokaiselta oman johtajuuden arvontuotannon pohtimista.

 

Lue koko artikkeli HR viestin verkkolehdestä 2/2015

Onko johtaja koskaan valmis? Oman johtajuuden kehittäminen