Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

10.4.2017 Nina Kouki

Älä jää neuvostoliitoksi – innostu ja kehitä!

 

Nina Kouki Älä jää neuvostoliitoksi - innostu ja kehitä 

”Pitääkö kaiken aina muuttu-a-a-aaaa!” Tällä kertaa toivat iPhonen pöydälle ja sanoivat, että soita tolla. Tuijottelin korkkaamatonta puhelinpakettia hämilläni ja valtaisan ahdistuksen vallassa kaksi päivää. Ajattelin, että se häviää, jos teeskentelen ettei sitä ole olemassa. No ei hävinnyt, keräsi vain pölyä. Kolmantena päivänä oli pakko ryhtyä suoraan toimintaan, kun puoli henkilökuntaa oli ensin leijunut käytävällä ohi suitsuttaen uusia, upeita työvälineitään. En halunnut jäädä viimeiseksi enkä olla se, joka ei tiedä mistä puhutaan. Oli pakko toimia. Juuri ja juuri ehdin junaan.

Inhaa epävarmuutta ja hidasta vätystämistä

Muutokset eivät ole kivoja, niissä joutuu hommiin. Joutuu opettelemaan asioita, jotka hidastavat arkea. Sitten kun alkaa sujua, mielipidekin muuttuu. Samaa tautia on havaittu myös muualla. Näen sitä omissa opiskelijoissani, joita ahdistelen kehittymissuunnitelmilla ja asiakkuuksien sidosryhmäkartoituksilla. Näen samaa tautia opiskelevissa yrittäjissä, joilta vaadin myyntisuunnitelmaa ja markkinointiviestinnän päivittämistä tälle vuosisadalle. Kaikkia meitä yhdistää muutoksen tuoma epävarmuus. Ei ole kliffaa, ei. Pitäs miettiä uudella tapaa ja tehdäkin vielä. Turvallisuudentunne katoaa. Arki on hidasta uuden edessä.

Yrittäjä kuin Neuvostoliitto

Hitaus on kuitenkin välivaihe. Tiedän sen, sillä näen näitä vaiheita joka päivä. Yhtenä tällaisena päivänä tapasin ihan oikean änkyrän. Änkyrä selvitti vakavalla naamalla, että hänellä on jo kaikki tarvittava osaaminen ja oman yrityksenkin toiminta on valmiiksi kiveen kirjoitettu. Tässä mitään uutta ei tarvita, ainakin viisi vuotta jo tehty näin. Jep jep. Näytin änkyrälle Venäjän karttaa ja kysyin, mitä tuossa oli aikaisemmin. Änkyrä oli minuutin hiljaa ja totesi: ”Herranjumala, mun yrityshän on Neuvostoliitto!” Sitten hän valitsi kaikki mahdolliset kurssit ja laittoi tuulemaan. Oli enemmän kuin palkitsevaa seurata molempien kehitystä vierestä. Ei ollut enää hidasta, ei.

Muutos on työkalu

Valaistus tulee, jos sen antaa tulla. Joskus se on oikea nirvana. Keksitään tavoite. Tajutaan, että juuri tavoite on se juttu, muutos pelkkä välikappale, työkalu. Muutosvastarintaa esiintyy erinäisissäkin populaatioissa, mutta harvoin sitä tavoitevastarintaa kohdataan.

Mitään eikä ketään pyritä muuttamaan ilman tarkoitusta. Kun tavoite on selvillä, muutoksessa on itua. Muutos vie aikaa, resursseja, energiaa ja joskus järjen. Uudet asiat vaativat opettelua ja oivaltamista. Kun tehdään paremmin, saadaan parempaa aikaan. Vähän se voi välillä vihlaista, mutta urputuksesta huolimatta kaikki me tiedämme, että seuraava taso on välttämätön.

Tavoite antaa siivet

Opiskelijat kehittyvät aina, mutta vasta silloin he lähtevät täysillä lentoon, kun heillä on Oma Tavoite. Yrittäjät pörräävät elohopean lailla vasta sen jälkeen, kun he ovat ideoineet Seuraavan Levelin.

Muutoksesta tulee työkalu ja lopulta kehittämisen toimintatapa, jonka nimissä fiksataan arjen perusduunit uusiksi tai hiotaan tiettyä kulmaa. Ollaan matkalla eteenpäin, ja muutoksen raahustava peikko menee minne se kuuluukin, syvälle metsään.

Jossain vaiheessa me kaikki käsitämme, että laatikosta ulos hyppääminen oli hyvä juttu. Jäämällä omiin bokseihimme saisimme viettää siellä loppuelämämme ihan yksin – muut menivät jo. Voisimme toki pysähtyä, mutta pysähtyisimme yksin.

Niin ja se iPhone. Näin useamman viikon tuttavuuden jälkeen liittomme sujuu kitkattomasti. Aivan hyvin välineeni voisi olla jokin muu, mutta tarpeisiini nähden tuo koje saattaa olla paras. Muutos ei ole itsetarkoitus, vaan se, mitä sen avulla saavutetaan. Tämä kyseinen värkki auttaa minua toimimaan tehokkaammin, se saa siis jäädä. Piti tässä itse vähän muuttu-a-a-aaaa.

Mitä kohdin sinä pyrit? Mikä on unelmasi? Onko keinosi maaliin pääsemiseksi varmasti paras mahdollinen, vai pitääkö rakentaa kokonaan uusi polku koulutuksen avulla?


 

***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli:


 


 

 

 

 

 

Nina Kouki

kehittämiskoordinaattori, Markkinointi-instituutti

LinkedIn    Twitter

Nina Kouki on Markkinointi-instituutin kehittämiskoordinaattori, jonka mielestä kannattaa aina laittaa hösseliksi ikuisen fundeeraamisen sijaan. Nina on työskennellyt aikuiskoulutuksen parissa vuodesta 2000, Markkinointi-instituutissa hänen vastuullaan on mm. merkonomi-opiskelijoiden ohjaus. Ninan mielestä opiskelijoiden omien lahjakkuuksien löytäminen ja nousukiidon seuraaminen on parasta ikinä.  


 

                                                                   

Lue myös nämä kirjoitukset:

 

Menestystä estävät tottumus, henkinen laiskuus ja uskon puute

Menestystä estävät tottumus, henkinen laiskuus ja uskon puute

Marjo Silvo


 

Ei kannettu muutos kaivossa pysy       

Ei kannettu muutos kaivossa pysy

Maria Mäenpää

         

 


 

Älä jää neuvostoliitoksi – innostu ja kehitä!