Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

18.8.2017 Seppo Korpikunnas

Ammatinvaihto isännöitsijäksi onnistuu

 

Ammatinvaihto isännöitsijäksi onnistuu 

Isännöinnin ammattitutkinnon yhteyshenkilönä saan usein kyselyjä isännöintialasta kiinnostuneilta. Kysyjät ovat lähes poikkeuksitta töissä jollakin muulla toimialalla – osa isännöintiä lähellä olevilla aloilla, esim. kiinteistönhoitoon tai kiinteistönvälitykseen liittyvissä tehtävissä, osa aivan muunlaisissa tehtävissä. Yksi syy kyselyihin on varmaan hyvät työllistymismahdollisuudet: isännöitsijöitä tarvitaan aina, ja osa nykyisistä isännöitsijöistä on eläköitymässä.

Kysyjistä moni tuntee alan ainoan valtakunnallisen ja virallisen tutkinnon, isännöinnin ammattitutkinnon, ainakin nimeltä ja kyseleekin sen suorittamisesta. Tässä kohtaa innostuneelle alanvaihtajalle saattaa tulla yllätyksenä, että isännöinnin ammattitutkinto on ns. näyttötutkinto eli se suoritetaan isännöitsijän käytännön työtehtävissä oikeaa työtä eli näyttöjä tekemällä. Tämä saattaa ensikuulemalta karkottaa alanvaihtoajatukset. Vastaava tilanne on esim. kiinteistönvälittäjän uraa suunnittelevilla, sillä siinäkin on näytettävä osaaminen oikeissa kiinteistönvälityksen työtehtävissä.

Tilanne ei kuitenkaan ole ammatinvaihtoa suunnittelevan kannalta ylitsepääsemätön – vaihtoehtoja on itse asiassa useitakin. Ammatinvaihtajan on siis mahdollista kouluttautua ja siirtyä isännöintialle. Ala edellyttää monipuolista osaamista, siksi etenemisjärjestys on juuri tämä. Isännöitsijäksi ei voi lähteä ilman vähintään alan perusosaamista, koskeehan se monenkin ihmisen suurinta omaisuutta eli kotia.

Isännöintialan harjoittelijasta isännöitsijäksi

Yksi vaihtoehto alanvaihtajalle on etsiä jokin isännöintitoimisto tai muu isännöintipalveluja tarjoava yritys ja pyrkiä sinne harjoittelijaksi tai avustavaksi isännöitsijäksi. Tärkeintä on, että esim. seuraavan vuoden aikana pystyy osoittamaan isännöinnin ammattitutkinnossa vaadittavaa osaamista. Silloin on mahdollista aloittaa isännöinnin ammattitutkinnon opinnot esim. Markkinointi-instituutissa, sillä tutkinnon suorittaminen edellyttää käytännön näyttöjen tekemistä. Opiskeluun liittyy tällaisessa tapauksessa aina myös ns. valmistavaa koulutusta, jossa opiskellaan koulutuspäivillä ja itse harjoittelemalla keskeisiä isännöinnissä tarvittavia asioita, esim. kiinteistöjuridiikkaa, taloutta, talotekniikka, asiakaspalvelua jne.

Alanvaihtajalle sopiva isännöinnin koulutus

Toinen, erityisesti ammattia vaihtaville Markkinointi-instituutissa suunniteltu reitti on opiskella ensin isännöinnin koulutusohjelma, työllistyä isännöintitoimistoon ja suorittaa sitten työkokemuksen karttuessa isännöinnin ammattitutkinto. Myös isännöinnin koulutusohjelmassa opiskellaan isännöinnissä tarvittavia aihealueita, kuten kiinteistöjuridiikkaa, taloutta, talotekniikka, asiakaspalvelua ja viestintää. Opintoihin kuuluu koulutuspäiviä sekä runsaasti erilaisia harjoituksia. Opinnot voi tehdä työn ohessa; sinulla pitää olla vain mahdollisuus vuoden aikana osallistua 10 koulutuspäivään. Kaikki muu opiskeluun liittyvä tapahtuu sinulle sopivana ajankohtana. Kun sitten opiskeluvuoden jälkeen toimit jo isännöitsijän tehtävissä, voit suorittaa isännöinnin ammattitutkinnon – muuta opiskelua ei enää siinä vaiheessa tarvita, näytät vain osaamisesi toteen.

Rahoitusta isännöitsijän opintoihin

Kouluttautumisvaihtoehtoihin on saatavilla myös rahoitusta. Tutkintotavoitteiseen koulutukseen on aina helpompi saada tukea, ja niinpä meillä Markkinointi-instituutissa on mahdollisuus pitää isännöinnin ammattitutkinnon omavastuuosuus hyvin edullisena. Lisäksi tutkintotavoitteiseen koulutukseen on mahdollista sopia oppisopimus opiskelijan, kotipaikkakunnan oppisopimustoimiston ja työnantajan (esim. isännöintitoimisto) kesken. Tällöin koulutus on maksutonta niin opiskelijalle kuin työnantajallekin. Katso myös muita mahdollisia tukivaihtoehtoja aikuisopiskeluun.

Nykyajan isännöitsijä on myös taitava viestijä

Isännöinnistä on Suomessa tehty erilaisia asiakastyytyväisyystutkimuksia, joista monissa tärkeimmäksi isännöitsijän ammattitaidon ja osaamisen kehittämisalueena on noussut vuorovaikutus- ja viestintätaidot. Tästä voi monella olla omakohtaisia kokemuksia. Asukkaiden erilaiset tarpeet ja toimintatavat tekevät isännöitsijän viestinnästä haasteellisen. Kiinnitämme koulutuksissamme vuorovaikutusvalmiuksiin, viestintään ja asiakaslähtöisyyteen erityistä huomioita, mistä olemmekin jo saaneet kiitosta opiskelijoiltamme.


***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.


Jaa tämä artikkeli: 

 

 


Seppo Korpikunnas

Seppo Korpikunnas

kehittämispäällikkö, Markkinointi-instituutti

Seppo pitää etuoikeutenaan sitä, että saa olla tekemässä oikeasti merkityksellistä työtä aikuisten oppijoiden tukena. On palkitsevaa kuulla ”suvivirren laulua” ympäri vuoden opiskelijoiden saavuttaessa omat tavoitteensa. Siinä onnistumisen ilossa on upea elää hetki itsekin mukana. On myös hienoa saada viestejä opiskelun myötä avautuneista uusista tehtävistä ja vastuualueista. ”Opiskelu kannattaa aina” on vanha slogan, jonka Seppo täysin allekirjoittaa.                                                               

"Markkinointi-instituutin tarjoama Isännöinnin koulutusohjelma oli selvästi kompaktein pakkaus markkinoilla."

Tarja Kilgast                         Lue lisää >

                                                              

Koulutuksia isännöintialalle

Isännöinnin ammattitutkinto
Espoo tai Oulu
12 kk (9 koulutuspäivää + etäjakso)

Isännöinnin koulutusohjelma
Espoo tai Oulu
12 kk (9 koulutuspäivää + etäjakso)
  

 

Ammatinvaihto isännöitsijäksi onnistuu