Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

29.1.2015 Anne Niemi-Hakala

Auts, puuttuuko sinulta peruskoulun jälkeinen tutkinto?

 

 

Onko eteesi tullut tilanne, että työelämässä eteneminen tyssää tutkinnon puuttumiseen? Jäivätkö opinnot peruskoulun jälkeen kesken kun työelämä imaisi putkeensa? Eikö opiskelu ole koskaan ollut ”sinun juttusi”? 

Vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa on 1 428 220 henkeä 15 vuotta täyttäneestä väestöstä eli 31,5 % (Tilastokeskus, koulutustilastot 2013). Tällä hetkellä työikäisiä on Suomessa 3,5 miljoonaa (3 499 702 henkeä/Tilastokeskus 2013), joten varovaisella olettamalla heistä reilu miljoona on vailla tutkintoa. 

Miksi aikuisopiskelu on tärkeää?

Jotkut ajattelevat, ettei sillä tutkinnolla ole niin väliä, kyllä työelämä kannattelee. Väitän, että tämä on pään pistämistä pensaaseen. Työikäisten nuorimmilla on edessään yli 50 vuotta työelämää. Jos 17-vuotiaana tuntuu, että kyllä tekevälle töitä löytyy, kunhan ei nirsoile, voi mieli muuttua viimeistään nelikymppisenä. Kaupan alalle voi päästä aluksi meriittinä reipas nuorimies tai -nainen, mutta uralla eteneminen vaatii muutakin. Merkonomi on liike-elämän perustutkinto, jonka avulla moni on ponnistanut uskomattoman pitkälle.

”Kyllä minä tuurilla hivuttaudun eläkkeelle asti”, saattaa ajatella yli 50-vuotias ilman mitään ammatillista tutkintoa. Työelämässä ei enää riitä, että tulee pomon kanssa toimeen ja tekee ahkerasti tehtävänsä. Viime vuosien surulliset uutiset yt-neuvotteluiden tuloksista ovat usein osuneet juuri tähän tuuriinsa luottavien ryhmään. Uudelleen työllistyminen on vaikeaa, vaikka olisi tehnyt pitkän ja uskollisen uran saman työnantajan palveluksessa, jos ei ole tutkintoa tai koulutusta todisteena osaamisesta.

Eläkeuudistus ei ole ainut opiskeluun työntävä voima vaan painetta tulee muualtakin. Työelämän muutosvauhti vain kiihtyy. Ammatteja, joihin voi olla työuran alussa helppo päästä, katoaa tai korvataan robotiikalla. Aivotyöläisten osuus kasvaa ja tässä työssä osaamisen jatkuva päivittäminen ja tiedon hankkiminen sekä jakaminen korostuvat. Halu oppia uutta nähdään positiivisena merkkinä kyvystä uudistua.

Peruskoulun jälkeen käy myös ammatillinen tutkinto

Pidentyneet työurat ja niillä eteneminen vaativat kirjainlyhenteitä. Jos tutkintoa ei ole tullut hankittua peruskoulun jälkeen esimerkiksi ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta, työssä käyville aikuisille voin suositella näyttötutkintoja.

Viralliset näyttötutkinnot ja ammatilliset koulutukset sopivat työn ohessa opiskeltaviksi ja antavat pätevyyden työelämään ja jatko-opintoihin. Ne sopivat myös sellaisille, joilla ei ole aiempaa koulutusta eikä tutkintoja.

Ei vanha enää mitään opi?

Ihmisaivoilla on kyky oppia uutta koko elämän ajan. Moni kokee aikuisopiskelun erityisen palkitsevana, sillä tartuntapinta tiedolle on vahvempi kuin suoraan peruskoulun tai lukion jälkeen. Kokemus auttaa tiedon käsittelyssä ja olennaisen tiedon soveltamisessa niin että opiskelu kehittää suoraan nykyistä työtehtävää.

Luota itseesi! Opiskelu työn ohessa on viisasta varautumista omaan tulevaisuuteensa. Näytä, että panostat oman osaamispääomasi kehittämiseen – myös hyvinä aikoina – eikä vain työttömyyden pakottamana. Ennakoi!

 

 

 

 

Anne Niemi-Hakala

markkinointi- ja viestintäjohtaja,
Markkinointi-instituutti

LinkedIn    Twitter

Anne Niemi-Hakalalla on avoin ja intohimoinen suhde työhönsä. Hän menetti sydämensä palvelumarkkinointiin jo vuosikymmeniä sitten, ja on saanutkin vastata siitä monipuolisesti eri organisaatioissa. Hän syttyy asiakkaista ja arvon tuottamisesta heille – siiloutunut sooloilu vastaavasti saa hänet sammumaan. ICT-alan kokemus on antanut hänelle laajemman näkemyksen nykyiseen asiakkaiden työn tekemisen kehittämiseen. Niemi-Hakala kannustaa jokaista elinikäiseen oppimiseen ja toteuttaa tätä omassa elämässään opiskellen ja avoimesti uusia asioita seuraten.

 

 

Auts, puuttuko sinulta peruskoulun jälkeinen tutkinto?