Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

18.9.2015 Antti Voutilainen, opiskelijabloggaaja

Ei koskaan enää opiskelua

 

 

Tuo hokema soi päässäni, kun sain viimeisimmän tutkintotodistukseni. Ajatus pänttäämisestä ja koulunpenkin kuluttamisesta oli erittäin vastenmielinen. Mielipide nojasi vahvasti myös siihen, että en oikeastaan tiennyt, millaisiin tehtäviin olen hakeutumassa. Täten ei ollut selvää sekään, että mihin kannattaisi erityisesti panostaa tulevaisuutta ajatellen.

Opiskelu oli päämärätöntä. Päämääränä oli lähinnä päästä läpi kurssilta ja siirtyä seuraavaan. Sopivin termi tuolle lienee yleisopiskelu. Opiskelu oli siis vähän kuin vastentahtoiselle lapselle yrittäisi syöttää niitä epämiellyttäviä vihanneksia. Omalla kohdallani ei ollut sitä jälkiruokaa sitten hyvittämään tuota "vääryyttä".                       

Ihminen muuttuu ja niin myös mielipiteet

Opiskelujen jälkeen työelämässä ehti vierähtää vuosia ennen kuin päässä alkoivat pyöriä ajatukset siirtymisestä haasteellisempiin tehtäviin. Tehtäviin joissa saisi pistää itsensä kunnolla likoon ja osoittaa kykynsä sekä halunsa kehittyä. Tilanne osoittautuikin sellaiseksi, että oma osaaminen ja koulutus eivät tukeneetkaan pyrkimyksiäni. Se oli kova kolaus omatunnolle, kova muttei kuitenkaan murskaava. Annoin haaveiden haastavammista tehtävistä painua unholaan ja tyydyin vallitsevaan tilanteeseen.

Ikinuori koira oppii uusia temppuja

Työelämä oli melkoista autopilotilla kulkemista, rutiineihin parkkiutunutta suorittamista. Uusia haasteita ei huvittanut etsiä vastoinkäymisen pelossa. Sisälläni kuitenkin kyti tarve itseni kehittämiselle ja uusille haasteille, kipinä ei missään vaiheessa sammunut. Opetustarjonnasta ei vain löytynyt sellaista, mitä olisin halunnut lähteä opiskelemaan, ja yhä koulupenkin ”kirous” leijui ilmassa. Vapaa-ajalla huomasin tykkääväni erityisen paljon kirjoittamisesta. Tekstin tuottaminen on erittäin nautinnollista. Lisäksi ystävät ja läheiset kannustivat kirjoittamisen pariin.

Kirjoittaminen pysyi kuitenkin vain harrasteena, kunnes satuin katsomaan Youtubesta Steve Jobsin vuonna 2005 Stanfordissa pitämän puheen. ”Tehdäkseen erinomaista työtä pitää rakastaa työtään. Jos et ole vielä löytänyt rakastamaasi työtä, jatka etsimistä, älä tyydy”, Jobs sanoo. Nuo lauseet saivat minut tajuamaan, että minun ei kannata hakeutua mihin tahansa kouluun opiskelemaan opiskelun vuoksi. Sen sijaan minun pitää keskittyä sellaisen osaamisen kehittämiseen, että pääsen tekemään työtä, jota rakastan.

Intohimo oli siis löytynyt, kirjoittaminen. Reitti ei ollut vielä lähellekään selvä. Ammattikirjailijaksi ei noin vain ryhdytä. Kirjoituskursseja ja vastaavia voi käydä, mutta konkretia voi jäädä vaatimattomaksi. Keväällä kuitenkin löysin Tekstisuunnittelijan tutkinnon. Se oli juuri sitä, mitä olin tiedostamatta etsinyt jo kauan. Ilmoittautumisen suhteen ei tarvinnut empiä.

Nyt jos koskaan

On aika astua pois mukavuusalueelta. Koulunpenkki ei tunnu enää vieraalta, koska tiedostan sen tarpeellisuuden. Opettelen myös elämään sen tosiasian kanssa, että opiskelu tulee ottamaan siivunsa vapaa-ajasta. Uskon vakaasti, että opiskeluun investoitu aika maksaa vielä itsensä takaisin. Tällä kertaa olen valmiimpi ja tiedonjanoisempi kuin koskaan aiemmin. Nyt en ole opiskelemassa opiskelun vuoksi vaan olen opiskelemassa oman osaamiseni ja kehittymiseni vuoksi.

 

***

Haluatko jatkossa saada Markkinointi-instituutin uutiskirjeen? Liittymällä tilaajaksi saat tuoreimmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista, kampanjoista ja työelämän kiinnostavista ilmiöistä.

 


 

 

 

 

 

 

Antti Voutilainen

Tekstisuunnittelijan tutkinnon opiskelija

CV:n muistuttaessa erehdyttävästi Aku Ankan portfoliota, on aika todeta, että konservatiivinen näkemys työurasta kuuluu historiaan. Koulunpenkin jälkeen samassa työpaikassa eläkkeeseen asti, niin sitä pitkään kuvitteli. Todellisuus valkeni, mutta matka ei ole ollut turha. Näkemystä on kertynyt usealta alalta ja eri tehtävistä. On aika ruveta takomaan rautaa, kun se on kuumaa ja välineet siihen saa opiskelemalla.

Antti opiskelee Markkinointi-instituutissa Tekstisuunnittelijan tutkintoa ja bloggaa kokemuksistaan.

 

Ei koskaan enää opiskelua