Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

17.9.2015 Jani Tynninen, vierasbloggaaja

Elämä voi olla epävarmaa - aikuiskoulutuksen hyödyt eivät

 

 

Näin alkusyksystä palataan lomilta palavalla innolla töiden tai opintojen pariin. Toisaalta ne, jotka ovat jääneet kokonaan ilman opiskelu- tai työpaikkaa miettivät kuumeisesti, mitä tehdä tulevaisuutensa suhteen. Pitäisikö lähteä työelämään, pitää välivuosi tulevaisuutta pohtien, mennä avoimeen yliopistoon tai kouluttautua lisää jollain muulla tapaa?                       

Vastavalmistuneena koulunpenkille

Valmistuin itse ammattikorkeakoulusta liiketalouden tradenomiksi viime keväänä, ja pohdin jo silloin noita samoja kysymyksiä. Tiesin vasta opintojeni loppuvaiheessa, että markkinointi ja erityisesti copywriterin ammatti kiinnostivat minua eniten. En kuitenkaan ehtinyt paneutua copywriterin ammattiin tradenomiopintojeni aikana, joten täydentävä koulutus tuntui itsestään selvältä vaihtoehdolta ennen työelämää. Täydensinkin opintojani Markkinointi-instituutin Copywriterin työ -kurssilla.                       

Olen kuullut sanottavan, että eihän vastavalmistunut tarvitse heti lisää koulutusta. Väittäisin kuitenkin, että juuri silloin siitä voikin olla erityistä hyötyä. Jos jokin asia jäi aiempien opintojen aikana epäselväksi tai jäi kaipaamaan syventymistä, juuri silloin työelämässä jo oleville tarkoitetut koulutusmahdollisuudet ovat erittäin varteenotettava vaihtoehto. Syvempi asiantuntemus, työelämälähtöisempi koulutus ja tuoreet opit auttavat myös työnhaussa erottumaan joukosta. Lisäkoulutus onkin varteenotettava vaihtoehto myös niille, joilla valmistumisesta on jo aikaa, mutta työpaikkaa ei tunnu löytyvän.

Aikuiskoulutus on laadukkaampaa ja lähellä työelämää

Oikeasti työelämässä kiinni olevat koulutukset eroavat selvästi amk- ja yliopistokoulutuksesta. Koska kouluttajina toimii todellisia omien alojensa huippuammattilaisia, on aito työelämälähtöisyys selkeämpää. Työelämän todellisuudesta, sen hyvistä ja haastavista puolista, saa realistisemman kuvan kuin ammattikorkeakoulusta. Koin myös, että ammattikorkeassa opetuksen laatu oli huomattavasti vaihtelevampaa: osaa opettajista ei tuntunut kauheasti koko opetus edes kiinnostavan. Copywriter-koulutuksessa taas tuntui jokaisella kouluttajalla olevan intohimoa opettamiinsa asioihin. Pohdinkin itsekseni, miksei ammattikorkeakoulun opetus pääse samalle tasolle.

Opiskelijoiden erilaiset taustat rikastavat

Aikuiskoulutuksen puolella hyötyä oli myös opetusryhmän hajanaisuudesta. Ammattikorkeakoulussa olin tottunut homogeenisiin ryhmiin, joissa taitotaso ja kokemus olivat jokaisella kutakuinkin samat. Copywriter-ryhmässäni oli sen sijaan opiskelijoita todella erilaisista elämänvaiheista: osa oli nuoria ja vähän kokeneita vasta aloittelemassa työelämäänsä, osa taas vanhempia joilla oli jo enemmän alan kokemusta. Nuoremmat toivat koulutuspäivien keskusteluihin tuoreempaa ajattelua, mutta toisaalta vanhemmat opiskelijat kokemuksen tuomaa viisautta ja tietoa.

Jos olet vailla työ- tai opiskelupaikkaa tai mietit, mitä tehdä tulevaisuudessa, suosittelen harkitsemaan aikuiskoulutusta erittäin varteenotettavana vaihtoehtona. Oman osaamisen syventäminen ja taitojen kehittäminen kannattavat aina. Juuri lisäkoulutus voi avata ovet uuteen työpaikkaan tai haaveiltuun jatko-opintopaikkaan.

 

***

Haluatko jatkossa saada Markkinointi-instituutin uutiskirjeen? Liittymällä tilaajaksi saat tuoreimmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista, kampanjoista ja työelämän kiinnostavista ilmiöistä.

 

 

 

 

 

 

 

Jani Tynninen

Muutoksen ammattilaiset -vierasbloggaaja

Jani on valmistunut liiketalouden tradenomiksi Haaga-Heliasta.

 

Elämä voi olla epävarmaa - aikuiskoulutuksen hyödyt eivät