Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

8.12.2016 Laura Lares, vierasbloggaaja

Esimies tekee epävarmuudesta elämäntavan

 

Esimies tekee epävarmuudesta elämäntavan 

Esimiehen arki on kiireinen, mutta hyvä esimies löytää hetken nousta arjesta, katsoa kauas ja arvioida esimiestyötä organisaation kokonaisuudessa tai omana ammattitaitona. Onhan esimiestyö tulevaisuusyhteensopivaa? Auttaahan se yhteisöä kohtaamaan yllätyksiä ja rakentamaan tulevaisuutta? Mahdollistaahan se kaikki muutokset, joita tarvitaan? Eikä ainakaan niitä jarruta?

1. Uteliaisuus uuteen

Esimiehiä erilaisissa organisaatioissa ja eri organisaatiotasoilla yhdistää arvokas tehtävä luotsata ja energisoida ihmisiä eteenpäin. Muuttuva työelämä tarjoilee ehtymättömästi mahdollisuuksia venyä pois mukavuusalueilta, uudistaa ja uudistua, muovata ja muovautua. Välillä maailma muokkaa niin, että luu meinaa paistaa. Jos kaikesta uudesta ei aina innostu, utelias voi olla. Uteliaisuudella mennään pitkälle. Utelias esimies avaa niitäkin ovia, joiden takana on tuntematon, ja johdattaa niillekin poluille, joilla ei ennen ole tallattu. Lepokitka on voitettu.

2. Kohta ei helpota

Moderni esimies tunnistaa ja tunnustaa, että maailma ei valmistu, muutokset eivät lopu ja kohta ei helpota. Ja niin on hyvä. Silloin on mahdollista rakentaa aidosti kestävää ja tyyntä toiminta- ja johtamistapaa, jossa ei aina olla venymässä tämän projektin ajan ja selviytymässä kunnes selkenee. Silloin resursoidaan tarpeeksi, palaudutaan säännöllisesti ja viihdytään juuri nyt. Hyvää työtä tehdään muutosten eteen, ei niistä huolimatta eikä ainakaan niiden päättymistä odotellen.

3. Ratkaisuna rauha

Työrauhan rakentaminen esimiestaitona korostuu, kun häly ja hässäkkä meinaavat varastaa johtajuuden. Mahdollisuus keskittyä ja käyttää aikaa oman ydintehtävän hoitamiseen saattaa olla se paras palkinto ja mehevin motivaattori. Raivoisalle osallistamiselle, sähköpostittamiselle ja virikekavalkaadille on vaihtoehto. Raivaussahalla on syytä ajoittain karsia aikanaan hyvinä käynnistettyjä käytäntöjä, palavereita, raportteja ja foorumeita. Vähemmällä saadaan aikaan enemmän.

4. Luovuutta luopumalla

Esimiestyössä kasautuu paljon opittua ja koettua, onneksi. Ajoittain on hyvä myös tietoisesti ravistella pois sellaista, joka ei ole enää uuden tehtävän tai tilanteen ytimessä. Joulusiivouksessa voi tuulettaa ammatti-identiteettiä, oletuksia, asenteita, roolituksia, vastuita ja velvoitteita. Luopuessaan entisestä esimies saa omassa mielessään, kalenterissaan ja työssään tilaa uudelle. Deletointi ja delegointi avaavat oven luovuudelle.

5. Johtaminen johdettavissa

Esimiestyö näyttäytyy eri valossa kääntämällä näkökulman. Kannattaa katsoa tarkasti, mitä johtaminen saa aikaan johdettavissa. Kuinka johtaminen näkyy ja kuuluu silloin kun esimies ei itse ole paikalla? Millaisia ongelmia itsenäisesti ratkomaan ja millaista yhteistyötä keskenään rakentamaan esimies on valmentanut alaisensa? Mikä esimiestyössä voi saada ihmiset itse yrittämään parhaansa? Ideoimaan ja toteuttamaan? Jatkamaan ja jaksamaan? Muuttamaan ja muuttumaan? Kohtaamaan ja kestämään vastoinkäymisiä? Saavuttamaan tuloksia? Nauttimaan työstään? Kun esimiestyö on puntarissa, ei kannata keskittyä esimiehiin.

6. Kivasta paremmaksi

Useiden esimiesten polulla kasvukipuja tuottaa kasvu kivasta paremmaksi. Empatian olemme oppineet suhteessa läheisiimme: haluamme tuottaa iloa emmekä pahaa mieltä. Esimiehenä on laajennettava empatiakäsityksensä yksilöstä yhteisöön, jopa yhteisön tulevaisuuteen. Kun suhtaudumme suurella lämmöllä ja ymmärryksellä tulevaisuuden yhteisöömme, välittömät esimiesratkaisut eivät rajoitu siihen mikä tuntuu kivalta nyt. Lujat, johdonmukaiset ja pitkäjänteiset päätökset ovat heimoempatian perusta. Tulevaisuuden suunnasta katsoen tunnistamme, mihin pitää puuttua ja tarttua. Jo nyt.

7. Saumoissa sen salaisuus

Suurimmat epäonnistumiset tai onnistumiset tehdään harvoin tiimeissä. Ne syntyvät tiimien välillä ja niiden kesken. Saumoissa, joissa esimies ei ole johtajan vaan yhteistyökumppanin roolissa. Esimiehen erityisenä ammattitaitona on itse rakentaa ja rakennuttaa luontevaa, aktiivista ja ratkaisuhakuista yhteistyötä ”muiden” kanssa. Muiden toimintojen, osastojen, kumppaneiden ja asiakkaiden. Rajaviivojen vetäminen, vastakkainasettelu ja muurien rakentaminen voi hetkellisesti vahvistaa ”me-henkeä”. Tulevaisuutta rakentava esimies ei siihen sorru.

8. Aidosti asiakasymmärrystä

Tulevaisuussuuntautunut esimiestyö ei enää missään tehtävässä tai yhteisössä voi väistää asiakasta. Eniten asiakasymmärrystä tarvitaan siellä, missä sitä vähiten on aiemmin tarvittu. Johdettavat, kansalaiset, asukkaat, potilaat, yleisö ja jäsenet näkevät itsensä asiakkaina. Enää ei kelpaa se, mitä päätetään antaa. Asiakaskokemusta rakennetaan ja johdetaan – tai ei johdeta eikä rakenneta – sekä eturintamalla että kaikissa taustajoukoissa. Heikoin lenkki löydetään kyllä.

9. Epävarmuudesta elämäntapa

Muutokset, yllätykset ja epävarmuus eivät ole esimiestyön poikkeustila, vaan syy esimiestyöhön. Jatkuvuus hoitaa ja johtaa itsensä kyllä. Tervetuloa tiukat käänteet – teitä varten täällä ollaan! Täällä ollaan valmiina siihen, mistä ei mitään vielä tiedetä! Vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa, varautua voi. Paras varautua yllätyksiin siksikin, että aina niitä on tullut. Mikään suunnitelma tuskin toteutuu ihan suunnitellusti, mutta se ei haittaa. Suunnitelma antaa suunnan ja pistää vauhtiin.

10. Kasvu ohi ja eteenpäin

Kestävintä esimiestyötä on varmistaa, että ihmisillä ja yhteisöllä on tilaa kasvaa esimiehen ohi, jäämättä kiinni hänen erityisominaisuuksiinsa, vahvuuksiinsa tai rajoituksiinsa. Tiellään tarpeettomaksi esimies valmentaa, valtuuttaa ja vastuuttaa. Hän ei asetu alaistensa tielle vaan raivaa heille tietä. Esimiehillä, joilla on kypsyyttä kasvaa tarpeettomiksi, on parhaat edellytykset tulla unohtumattomiksi. Silloin hänelläkin on ovi avoinna uuteen.

 

Kirjoitus perustuu Laura Lareksen Markkinointi-instituutissa pitämään webinaariin Tulevaisuuden esimiestaidot: epävarmuudesta elämäntapaTutustu esimiehille ja johtajille suunnatun webinaarin sisältöön ja lataa webinaaritallenne.

 

***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli: 

 

 

 

 

Laura Lares

hallitusammattilainen, toimitusjohtaja, Woimistamo
Muutoksen ammattilaiset -vierasbloggaaja

Lareksen vahvan näkemyksen, kokemuksen ja teoriataustan yhdistelmä palvelee mm. strategisen johtamisen, strategioiden jalkauttamisen, muutosjohtamisen, esimiestyön, työhyvinvoinnin johtamisen sekä hallitustyön valmennuksissa.

Laura Lares valmentaa Markkinointi-instituutissa mm.

 

Webinaari: Tulevaisuuden esimiestaidot: epävarmuudesta elämäntapa
 

Esimies, ota koulutuksessa ote tulevaisuudesta!

  • Johtamisen erikoisammattitutkinto, JET, Helsinki ja Oulu
  • Johtamisen erikoisammattitutkinto, JET, projektijohtajille, Helsinki
  • Lähiesimiestyön ammattitutkinto, Helsinki ja Oulu
  • Kaupan esimiehen erikoisammatti-tutkinto, Oulu

 

                                           

Lue myös:

 

Johtaja jaksaa, kun optimoi - 7 teesiä

Johtaja jaksaa, kun optimoi
- 7 teesiä

Mauri Halonen, aluejohtaja,
Markkinointi-instituutti

 

Esimies tekee epävarmuudesta elämäntavan