Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

7.6.2016 Seppo Korpikunnas

Jos minä vaihtaisin alaa – uusi ammatti isännöitsijänä

 

 

Omat tyttäreni valitsivat omat koulutus- ja urapolkunsa menetelmällä: ei kiinnosta, ei kiinnosta, kiinnostaa, ei kiinnosta. Siinä ei paljoakaan mietitty esim. koulutuksen jälkeisiä työllistymismahdollisuuksia. Tärkeintä on, että työ on kivaa ja koko työyhteisö on saman henkistä ja töissä on hyviä tyyppejä. Ja hyvä näin, kaikki kunnia tällaiselle intuitioon ja tunteeseen perustuvalle valinnalle.

Mutta jos itse vaihtaisin alaa, pyrkisin toimimaan viiltävän analyyttisesti – olenhan sentään jo maailmaa ja työelämää nähnyt konkari. Itse asiassa olen ihan oikeastikin miettinyt, mille alalla ja millaisiin tehtäviin minulla olisi mahdollisuutta hakeutua ja mikä toisaalta minua kiinnostaisi.

Kokeneena ammattilaisena painottaisin valinnassani eri alojen työllistymismahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa. Ovathan monet kunnialliset ammatit ja toimenkuvat kadonneet kokonaan tai muuttaneet rajusti muotoaan. Esim. faktorit, onkohan heitä enää laisinkaan työmarkkinoilla?

Isännöitsijäksi – miksi?

Omissa pohdinnoissani olen päätynyt isännöitsijän ammattiin. Siis jos vaihtaisin alaa. Tätä valintaa on helppo perustella monillakin faktoilla. Ensinnäkin isännöitsijää tarvitaan aina, ja isännöintipalvelujen kysyntä on koko ajan kasvussa. Monissa taloyhtiöissä, joissa isännöitsijänä toimi aikaisemmin joku talon asukas, on nyt siirrytty ammatti-isännöitsijän käyttöön. Yhä harvemmalla asukkaalla on enää aikaa ja viitseliäisyyttä vaativaan oto-työhön, jossa kuulee jatkuvasti muiden asukkaiden hyviä neuvoja ja ehdotuksia oman kotiasuntoyhtiön asioiden paremmasta hoidosta. Myös lainsäädäntö vastuineen ja isännöitsijältä vaadittava osaaminen alkavat olla sitä luokkaa, että moni asuntoaktiivi kiittää kunniasta.

Isännöitsijän ammatissa myös esiintyy vähemmän ikärasismia kuin missään muussa ammatissa. Vai oletko nähnyt 20-vuotiaita isännöitsijöitä? Isännöitsijän ammatissa hyvä elämänkokemus, ihmistuntemus ja omakohtaiset kokemukset asumisen eri riemuista ovat pelkästään plussaa.

Isännöintialalla on tarjolla töitä

Suomessa on noin 80 000 taloyhtiötä ja 700 isännöintiyritystä, joissa toimii noin 2 500 päätoimista isännöitsijää. Kaikkiaan isännöintiyrityksissä työskentelee 5 000 henkilöä. Yrityksessä on tyypillisesti 2–5 työntekijää. Noin puolet yrityksistä käyttää alihankkijoita teknisissä palveluissa ja moni hankkii taloushallinnon palvelut ostopalveluna. Yleensä yrityksissä on yhtä isännöitsijää kohden yksi avustava henkilö.

Isännöitsijöiden keski-ikä on 52 vuotta ja heistä noin 30 % on naisia. Suuri joukko nykyisistä isännöitsijöistä saavuttaa eläkeiän seuraavien 5 vuoden kuluessa. Eli työtä ja tekemistä riittää isännöintialan osaajille myös tulevaisuudessa. (Lähde: Isännöintiliitto)

Tutustu isännöitsijän ammattiin katsomalla Isännöintiliiton Mitä on isännöinti -video

Olisiko isännöitsijä sinun uusi ammattisi?

Oletko sinä jo hyvän työkokemuksen omaava ja asumisesta kiinnostunut henkilö? Tuletko hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja onko pinnasi kestävyyttä jo testattu erilaisissa tilanteissa? Ja oletko pohtinut alan vaihtoa? Jos vastaat edellisiin myöntävästi, isännöintiala on sinulle varmasti ainakin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Tutustu isännöintialaan: www.isannointialalle.fi

 

Teemaan liittyviä koulutuksia:

  • Isännöinnin koulutusohjelma sopii henkilölle, joka haluaa isännöintialalle, mutta ei vielä työskentele alan tehtävissä. Koulutus valmistaa työhön isännöitsijänä, kiinteistöpäällikkönä ja kiinteistösihteerinä.
  • Isännöinnin ammattitutkinto henkilöille, joilla on työpaikka isännöintialalla. Tutkinto on Opetushallituksen virallinen näyttötutkinto.

 

***

Haluatko jatkossa saada Markkinointi-instituutin uutiskirjeen? Liittymällä tilaajaksi saat tuoreimmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista, kampanjoista ja työelämän kiinnostavista ilmiöistä.

 

 

 

 

 

 

 

Seppo Korpikunnas

kehittämispäällikkö
Markkinointi-instituutti

Seppo pitää etuoikeutenaan sitä, että saa olla tekemässä oikeasti merkityksellistä työtä aikuisten oppijoiden tukena. On palkitsevaa kuulla ”suvivirren laulua” ympäri vuoden opiskelijoiden saavuttaessa omat tavoitteensa. Siinä onnistumisen ilossa on upea elää hetki itsekin mukana. On myös hienoa saada viestejä opiskelun myötä avautuneista uusista tehtävistä ja vastuualueista. ”Opiskelu kannattaa aina” on vanha slogan, jonka Seppo täysin allekirjoittaa.

 

Jos minä vaihtaisin alaa – uusi ammatti isännöitsijänä