Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

4.8.2017 Eeva-Kaarina Aurila

Kiinteistönvälittäjä – turha ammatti?

 

 

Kokoonnuimme parinkymmenen vanhan luokkakaverin kesken Lohjalle luokkakokoukseen. Keskustelu polveili pitkän saksan tuomien hyötyjen, matkustamisen ja lasten nykyisten elämänvaiheiden kautta asuntoihin ja kiinteistönvälittäjiin. Kuulin kommentin, että kiinteistönvälittäjät edustavat ihan turhaa ammattia; heitä ei todellakaan tarvita.

Jäin miettimään, onko minulta jäänyt jotain huomaamatta. Miksi kiinteistönvälittäjiä ei tarvita?

Kuka on oikea kiinteistönvälittäjä?

Välittäjiä on joka lähtöön: parikymppisestä seitsenkymppiseen, miehiä, naisia, kansalaiskoulutaustaisia, oikeustieteen kandidaatteja, merkonomeja, missejä, kaisoja, miroja ja jethroja… Yhtä lailla alalla vilisee titteleitä: myyntineuvottelijoita, asuntomyyjiä, asuntovälittäjiä, osakkaita ja niin edelleen. Kuka oikeastaan on kiinteistönvälittäjä?

Kiinteistönvälittäjäksi voi kutsua itseään vain henkilö, joka on suorittanut Keskuskauppakamarin Laillistetun Kiinteistönvälittäjän tutkinnon. Tutkinnolla saa lisätä nimensä perään kirjainlyhenteen LKV.

Vuoden 2016 alusta voimaan astui lakimuutos, jonka mukaan jokaisen kiinteistönvälitystoimiston henkilöstöstä vähintään puolella on oltava LKV-pätevyys.

LKV-pätevyyteen on useampi tie: työ tekijäänsä opettaa -metodi tai lakitekstin pänttääminen omin päin ja LKV-kokeen suorittaminen. Nopein ja helpoin tapa valmistautua kokeeseen on kuitenkin koulutus, jonka avulla asiat ymmärretään ja sisäistetään. Valmennuksessa käydään mm. lävitse enemmän oikeustapauksia kuin mihin vuosikymmeniä alalla ollut kiinteistönvälittäjä koskaan törmää.

Mistä tunnistan kiinteistönvälitysalan asiantuntijan?

LKV nimen perässä todistaa, että kiinteistönvälitysalan lait ovat hallussa, mutta joillain komeilee tittelin yhteydessä myös kirjainyhdistelmä KiAT. Se tarkoittaa Kiinteistönvälitysalan ammattitutkintoa. Tämä henkilö on osoittanut osaamisensa omassa työssään suorittamalla Opetushallituksen valvoman ammatillisen tutkinnon.

Yleisin tapa valmistautua KiAT:n suorittamiseen on osallistua vuoden mittaiseen koulutukseen. Koulutusta järjestetään Helsingin ja Oulun lisäksi ainakin Turussa ja Tampereella. Koulutus koostuu yleensä alan luennoista ja etäopiskelusta verkossa. Lisäksi opiskelijat verkostoituvat ja oppivat lähes huomaamatta toisiltaan.

Onko kiinteistönvälittäjä turha investointi asuntokaupan yhteydessä?

Moni ihmettelee asunnon myyntiä suunnitellessaan, mistä oikein kiinteistönvälittäjälle maksaa. Ja miksi? Mistä voi tietää kiinteistönvälitysfirmojen verkkosivuja selatessaan kuka toinen toistaan tehokkaamman näköisistä henkilöistä on juuri minun asuntoni myyntiin paras yhteistyökumppani?

Tarkkaile tunnisteita LKV ja KiAT. Ne osoittavat, että kyseessä on asiantuntija, joka on panostanut oman osaamisensa kehittämiseen, kouluttautumiseen ja alan tutkintojen suorittamiseen. Osaava kiinteistönvälittäjä vapauttaa asunnon myyjän keskittymään muihin asioihin. Hän myös todennäköisesti saa parhaan hinnan asunnostasi.

Koulutettu kiinteistönvälittäjä on tarpeen monessa asuntokaupassa. Suomi on niitä harvoja maita, joissa kuka tahansa saa myydä toisen asuntoa, mikä lienee poikinut myös luokkakaverini kommentin turhasta ammatista. Alalle tulo on suhteellisen helppoa, mutta siellä pysyminen vaatii vankkaa ammattitaitoa.

 

***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.


Jaa tämä artikkeli:


 

 

 

 

 

 

Eeva-Kaarina Aurila

kehittämispäällikkö, kiinteistönvälitysalan koulutukset, Markkinointi-instituutti

LinkedIn   Twitter

Eeva-Kaarina on Hankenin KTM, joka toimi useita vuosia kiinteistönvälittäjänä ennen kuin kouluttautui aikuiskouluttajaksi ja näyttötutkintomestariksi. Hän vastaa Markkinointi-instituutissa kiinteistönvälitysalan koulutuksista. Intohimona kiinteistönvälitysalan osaamisen kasvattaminen ja opiskelijoiden innostaminen itsensä kehittämiseen.

 

                                                                

Kenellä on rahkeita kiinteistönvälittäjäksi

Lue myös nämä blogit:


Pipopäästä huippuvälittäjäksi - kenellä on rahkeita kiinteistönvälittäjäksi?


Näin valmistaudut LKV-kokeeseen


Minustako kiinteistönvälittäjä?

Kiinteistönvälittäjä - turha ammatti?