Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

3.4.2017 Eeva-Kaarina Aurila

Minustako kiinteistönvälittäjä?

 

Minustako kiinteistönvälittäjä? 

Opiskelijamme kysyvät minulta usein, onko heistä kiinteistönvälittäjäksi. Osa soittaa jo omia vaihtoehtoja miettiessään eli silloin kun kiinteistönvälitys on vasta yksi vaihtoehto muiden ammattien joukossa. Toiset taas puntaroivat asiaa ensimmäisten koulutuspäivien yhteydessä: osa pyytää tapaamisaikaa pohtiakseen kysymystä yhdessä ajan kanssa, osa esittää kysymyksen vaivihkaa käytävällä sivulauseessa. Ja suurin osa miettii kysymystä hiljaa mielessään odottaen, että vastaus tulee itsestään koulutuksen aikana.

Kenestä on kiinteistönvälittäjäksi?

Kysymys on varsin relevantti. Kenestä sitten tulee hyvä kiinteistönvälittäjä? Ja mitä tarkoitetaan hyvällä kiinteistönvälittäjällä? Ensinnäkin kiinteistönvälittäjä on Keskuskauppakamarin LKV-kokeen hyväksytysti suorittanut henkilö. So far so good.

Onko hyvä kiinteistönvälittäjä luotettava, tarkka puurtaja, joka hoitaa asuntokaupat kohtuullisen ajan sisällä toivotulla hinnalla tyylikkäästi loppuun saakka? Vai onko hyvä kiinteistönvälittäjä sellainen, joka haluaa päästä mahdollisimman hyvään taloudelliseen tulokseen, eikä ehkä haittaa, jos rapatessa vähän roiskuukin?

Kiinteistönvälittäjä on monen alan erikoisosaaja

Kiinteistönvälittäjä on vaativaa asiantuntijatyötä tekevä monen alan erikoisosaaja. Menestyvän kiinteistönvälittäjän ominaisuuksia:
1. Asiakaspalveluasenne
2. Elämänkokemus
3. Oppimishalu
4. Uteliaisuus
5. Hyvä fysiikka
6. Ajankäytönhallinta ja organisointikyky
7. Kilpailuhenkisyys

Asiakaspalveluasenne

Hyvän kiinteistönvälittäjän tärkein ominaisuus on asenne. Asiakaspalveluasenne. En tiedä kovinkaan montaa ammattia, jossa mennään ihmisten koteihin ja sananmukaisesti melkein ihmisen iholle. Kuka onkaan se sopivasti puolueeton henkilö perheen asunnonvaihtoprosessissa, keskellä pariskunnan avioeroprosessia, ihmettelemässä sisarusten tappelua perinnönjaon ja perunkirjoituksen yhteydessä tai nuoren pariskunnan ensiasunnon etsinnässä: se on kiinteistönvälittäjä.

Elämänkokemus auttaa sopeutumaan

Laaja ja pitkä elämänkokemus auttaa välittäjää sopeutumaan erilaisiin asiakastilanteisiin ja toimimaan sopivan empaattisesti mutta puolueettomasti rakentaen luottamuksellisen suhteen niin ostajaan kuin myyjäänkin. Ikäsyrjintää alalla ei tunneta, mikä tämän päivän Suomessa on monen ammatin kohdalla harvinaista. Kiinteistönvälitysalalla yli viisikymppinenkin on vakavasti otettava alanvaihtaja, sillä kiinteistönvälittäjänä on mahdollisuus tavalla tai toisella hyödyntää kaikkea elämässä opittua.

Innokas oppimaan uutta

Oppimishalu on myös tärkeä ominaisuus: kahta samanlaista päivää ei kiinteistönvälittäjän työviikkoon kuulu, vaan asiakkaat ja heidän asuntonsa tekevät työstä vaihtelevaa ja saavat mielen pysymään virkeänä. Uutta opittavaa löytyy koko ajan lisää, on kysymys sitten kiinteistönlainsäädännöstä tai uusimmista tavoista tehdä putkiremonttia.

Utelias uudelle

Yhteiskunnan rakenteiden ja kansantalouden suhdannevaihteluiden ymmärtämisestä ei varmaankaan ole haittaa, ja säännölliseen median, niin perinteisen kuin sosiaalisen mediankin, seuraamiseen on viimeistään opiskelun alkuvaiheissa totuteltava. Asuntoaan myyvät ja uutta asuntoa etsivät asiakkaat seuraavat asunnonvaihtoprosessin aikana asuntomarkkinoiden tilanteita herkeämättä kaikissa mahdollisissa välineissä, ja kiinteistönvälittäjän on syytä olla iskussa ja näkyvillä samoissa kanavissa.

Ei mikään toimistotyö

Hyvä fyysinen kunto ja terveys ovat tärkeitä ominaisuuksia meille kaikille mutta erityisesti pitkää päivää tekeville provisiopalkkaisille kiinteistönvälittäjille. Kun on sunnuntaina pitänyt neljä yleisesittelyä, jakanut tienristeyksiin, pihoille ja portaille opastinkylttejä, juossut useita kertoja läppärin ja asiapapereiden kanssa portaat neljänteen kerrokseen ja seissyt tunteja, tietää kyllä työpäivän tehneensä. Useat alan ammattilaiset aloittavatkin sunnuntaipäivän kuntosalilla, uimahallilla tai juoksulenkillä jaksaakseen iltapäivän näytöt ja mahdolliset puhelut potentiaalisille ostajille vielä toimistolla näyttöjen jälkeen. Reilun 10 tunnin työrupeaman jälkeen onkin aika sananmukaisesti kaatua sänkyyn väsyneenä mutta onnellisena hyvin tehdystä työpäivästä: sunnuntai on kiinteistönvälittäjän tärkein työpäivä.

Ajanhallinnan ja organisoinnin ammattilainen

Ajankäytönhallinta, organisointikyky ja tärkeiden ja kiireellisten asioitten erottaminen toisistaan ovat myös äärimmäisen tärkeitä ominaisuuksia kiinteistönvälittäjälle. Työ on vaativaa asiantuntijatyötä, ja välittäjä toimii yrittäjämäisesti, vaikka olisikin toisen yrityksen palveluksessa. Vastuu ja vapaus kulkevat käsikädessä: aikoinaan vitsinä kerrottiin, että alku- ja loppukesän kauniina päivinä keskellä päivää pelasivat golfia vain kiinteistönvälittäjät. Tarinassa lienee ollut jotain perää, sillä kerran syyskuisena tiistaina puoliltapäivin golfkentälle mennessäni laskin yhdeksän välitysliikkeiden logoilla varustettua autoa parkkipaikalla. Kiinteistönvälittäjä tekee töitä, kun asiakas niin haluaa, myös iltaisin ja viikonloppuisin – kolikon paremmalla puolen ovat sitten mahdollisuus hyödyntää edullisia peliaikoja silloin, kun muut ovat töissä yhdeksästä viiteen. Olipa kyse sitten golfista, tenniksestä, kuntosalista tai muista ihmiselämään kuuluvista peleistä.

Halu olla paras

Jonkin asteisesta kilpailuvietistäkään ei varmasti ole haittaa kiinteistönvälittäjän ammatissa. Halu olla paras puskee eteenpäin, oli sitten kysymys omasta toimistosta tai omasta ketjusta. Joku taas kilpailee näin itsensä kanssa ja haluaa olla parempi kuin edellisessä kuussa tai viime vuonna. Enemmän kauppoja, enemmän tuottoja, ja sitä kautta enemmän palkkaa.


***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli:
 

 

 

 

 

Eeva-Kaarina Aurila

kehittämispäällikkö, kiinteistönvälitysalan koulutukset, Markkinointi-instituutti

LinkedIn   Twitter

Eeva-Kaarina on Hankenin KTM, joka toimi useita vuosia kiinteistönvälittäjänä ennen kuin kouluttautui aikuiskouluttajaksi ja näyttötutkintomestariksi. Hän vastaa Markkinointi-instituutissa kiinteistönvälitysalan koulutuksista. Intohimona kiinteistönvälitysalan osaamisen kasvattaminen ja opiskelijoiden innostaminen itsensä kehittämiseen.

 

Joonas Peltokorpi 

"Ennen koulutusta en tiennyt kiinteistönvälitysalasta oikeastaan mitään. Koulutuksesta sainkin vinkkejä, kuinka uralla pääsee nopeasti alkuun ja mitä se vaatii. Tärkein ohje oli kuitenkin "asenne ratkaisee"! Opintojen aloittamisen jälkeen työllistyin alalle nopeasti."

Joonas Peltokorpi, myyntipäällikkö, LKV, KiAT


Haluatko kiiinteistönvälittäjäksi?

Opiskele Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelma


12 kk, sis. 10 koulutuspäivää + etäopiskelua

Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelman jälkeen olet valmis LKV-kokeeseen ja työskentelemään myyntineuvottelijan tehtävissä kiinteistönvälitysalalla. Koulutuksessa perehdyt osakehuoneistojen ja kiinteistöjen myyntiin ja vuokraukseen liittyvään juridiikkaan, hinta-arvioinnin perusteisiin sekä myynti- ja markkinointitoimenpiteisiin.

Opiskele Helsingissä tai Oulussa.

Lue lisää ja ilmoittaudu >

                                               

Lue myös tämä kirjoitus:

 

Pipopäästä huippuvälittäjäksi - kenellä on rahkeita kiinteistönvälittäjäksi

Pipopäästä huippuvälittäjäksi - kenellä on rahkeita kiinteistönvälittäjäksi

Eeva-Kaarina Aurila, Markkinointi-instituutti

 


Minustako kiinteistönvälittäjä?