Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

1.8.2017 Maria Mäenpää

Mitä tukia työn ohessa opiskeleva aikuisopiskelija saa?

 

 

Aikuisopiskelun rahoitus ei tarvitse löytyä omasta taskusta. Mistä saat rahaa aikuisopiskeluun? Pohditko, miten rahoittaa aikuisopiskelu tai täydennyskoulutus? Aikuisena opiskeleva on oikeutettu monenlaisiin etuuksiin, joten opintoja työn ohessa ei tarvitse rahoittaa täysin omasta pussista.

Aikuiskoulutukseen myöntävät tukea Koulutusrahasto ja oppisopimustoimistot. Lisäksi opiskelija voi hakea verovähennyksiä verohallinnolta. Tilanteeseesi sopiva tuki ja tuen määrä riippuvat opiskelumuodosta ja mm. siitä, jäätkö opintovapaalle vai jatkatko työn tekoa opiskelun ohessa.

Työnantajalle puolestaan etuuksia maksavat TE-toimisto ja oppisopimustoimistot. Verovähennykset koskevat myös työnantajaa.

Olemme koonneet tietopaketin työn ohessa opiskelevalle aikuisopiskelijalle ja tämän työnantajalle myönnettävistä tuista. Tutustu koko tietopakettiin, jossa lisätietoja mm. tukien hakemisesta. 

Aikuisopiskelijalle myönnettävät etuudet

Aikuiskoulutustuki

Aikuiskoulutustukea myönnetään tutkintoon johtavaan opiskeluun sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen julkisen viranomaisen alaisessa oppilaitoksessa. Ehtoina on, että opiskelija opiskelee päätoimisesti ja on palkattomalla opintovapaalla yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta. Opiskelijalla on oltava voimassa oleva työ- tai virkasuhde. Tuen saamiseen liittyy myös muita ehtoja. Lisätietoja: Koulutusrahasto

Ammattitutkintostipendi

Voidaan myöntää ammatillisen näyttötutkinnon suorittaneelle. Edellyttää vähintään 5 vuoden työssäoloaikaa ja alle 64 vuoden ikää. Haettava vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Maksetaan kertakorvauksena: 395 e tai, jos tutkinto on ensimmäinen perusasteen jälkeinen tutkinto, 456 euroa. Lisätietoja: Koulutusrahasto

Verovähennykset

Jos opiskelija maksaa täydennyskoulutuksensa itse, opiskelu voi olla vähennyskelpoista verotuksessa. On pystyttävä osoittamaan, että koulutus on välttämätöntä ammattitaidon ylläpitämiseksi ja että kulut ovat välittömästi sidoksissa tulonhankintaan. Vähennyksen määrä riippuu koulutuksen hinnasta ja muista opiskelijan tuloista. Lisätietoja saat oman alueesi verotoimistosta. Lisätietoja: Verohallinto

Oppisopimuksella opiskelevalle aikuisopiskelijalle myönnettävät etuudet

Päiväraha ja perheavustus

Päivärahaa voidaan myöntää oppisopimuksella opiskelevalle, jos työnantaja ei maksa hänelle palkkaa koulutuspäiviltä. Palkanmaksusta sovitaan oppisopimusta solmittaessa. Päiväraha on 15 e per koulutuspäivä. Päivärahan lisäksi opiskelija voi saada perheavustusta, jos hänellä on alaikäisiä lapsia. Perheavustus on 17 e per koulutuspäivä. Tuet maksaa oppisopimustoimisto.

Matkakorvaus

Voidaan myöntää oppisopimusopiskelijalle, jos tietopuolinen opetus tai tutkintotilaisuus järjestetään yli 10 kilometrin etäisyydellä kotoa tai oppisopimuspaikasta. Maksetaan yksi meno-paluumatka per kurssijakso halvimman matkustuskeinon mukaan, vain kotimaassa tapahtuvasta matkasta. Tuen maksaa oppisopimustoimisto.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksen taloudellisista etuuksista

Aikuisopiskelijan työnantajalle myönnettävät etuudet

Koulutuskorvaus

Koulutuskorvaus maksetaan oppisopimusopiskelijan työnantajalle työssä oppimisen ohjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Summa sovitaan oppisopimusta solmittaessa, ja korvauksen maksaa oppisopimustoimisto.

Palkkatuki

Työnantaja voi saada palkkatukea ottaessaan oppisopimuskoulutukseen työttömän työnhakijan. Tuki koostuu perusosasta ja lisäosasta, ja se voidaan maksaa koko oppisopimuksen ajan. Summan päättää TE-toimisto, ja tuen maksaa työvoimahallinto.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksen taloudellisista etuuksista

Verovähennykset

Työantaja on oikeutettu verovähennyksiin, kun henkilöstö osallistuu koulutukseen. Elinkeinotoiminnan tulosta voi vähentää koulutusvähennyksen, joka on laskennallisesti noin puolet koulutusajan palkkakuluista. Koulutusvähennystä saa enintään kolmelta koulutuspäivältä työntekijää kohden vuodessa. Lisäksi työnantaja voi vähentää koulutuksesta syntyneet kustannukset liiketoiminnan kuluina. Lisätietoja: Verohallinto

 

Lue lisää kattavasta tietopaketista


***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.


Jaa tämä artikkeli: 

 

 

Maria Mäenpää

viestintäsuunnittelija
Markkinointi-instituutti

LinkedIn    Twitter

Maria etsii ja jakaa tarinoita vaikuttavista oppimiskokemuksista ja liiketoimintaa muuttaneista kehittymistarinoista. Hän kirjoittaa aikuiskoulutuksen hyödyistä ihmisille ja organisaatioille, osaamisen merkityksestä työelämässä sekä koulutuksen motivoivasta voimasta. Maria hykertelee, kun asiat kerrotaan niin kuin ne ovat – selkeästi, suoraan ja asiakkaan ymmärtämällä kielellä.

                                                               

Kiinnostaako aikuisopiskelu?
Katso, mitä opiskelijamme kertovat opiskelusta Markkinointi-instituutissa! Opiskelijakokemuksia >

                                                                

Lue myös:

Onko opiskelu aikuisiällä pakkopullaa?

Onko opiskelu aikuisiällä pakkopullaa?

Marjo Silvo, Markkinointi-instituutti


Oppimisen oikotietä ei ole

Oppimisen oikotietä ei ole

Hannu Saukkonen, Markkinointi-instituuttiMitä hyötyä on aikuis-koulutuksesta ja henkilöstön kouluttamisesta? Johto, HR ja työntekijät vastasivat

Maria Mäenpää, Markkinointi-instituutti

 


 


 

 

 

 

Mitä tukia työn ohessa opiskeleva aikuisopiskelija saa?