Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

25.11.2016 Marjo Silvo

Miten tehdä huippuosaajista myös huipputiimi

 

Miten tehdä huippuosaajista myös huipputiimi 

Osaaminen on terminä liukas kuin saippua. On helppo sanoa, että yritys menestyy oikealla osaamisella. Edelleen on helppoa nimetä osaamisia, jota yritys tarvitsee menestyäkseen. Sopivia osaajiakin voi olla helppo löytää. Voimme asettaa osaamiselle erilaisia määreitä, arvioida osaamista, kehittää osaamista. Mutta sitten alkavatkin ongelmat.

Tarkoittaako organisaation kyvykkyys yhtä kuin henkilöstön osaamisten summa? Olemmeko määritelleet tarvittavan kyvykkyyden oikein suhteessa tavoitteisiin ja onko yksilöiden osaaminen tavoitteiden mukaisella tasolla?

Kun puhutaan osaamisesta, ei liiketoiminnan kannalta ehkä olekaan olennaista yksittäisen ihmisen osaamisen taso vaan, se onnistuuko yritys luomaan mahdollisuuden jokaiselle käyttää omaa osaamistaan täysivaltaisesti parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Yrityksen kyvykkyys kasvaa vain yhteistyön kautta

Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus kasvaa ja kukoistaa omassa työssään. Tarvitsemme huippuosaajia, mutta ilman joukkuepeliä ei enää nykymaailmassa synny huipputuloksia. Nykyistä työelämää on usein verrattu jazz-bändiin, jossa jokaisen on ostattava soittimensa, mutta josta ei ikinä synny huippusoundia ilman yhteen pelaamisen taitoa ja taitavaa improvisointia.

Kun tavoitteena on virittää organisaation kyvykkyys huippuunsa, katse kannattaakin siirtää yksittäisten ihmisen osaamisesta siihen, miten rakennetaan työympäristö, joka tukee yhteistyötä, yhdessä tekemistä ja yhdessä oppimista.

HR:llä on olennainen rooli organisaation kyvykkyyden kasvattamisessa. HR-ammattilaiset asettavat johdolle oikeita kysymyksiä ja auttavat ratkaisemaan niitä.

  • Tavoitteita tukeva osaaminen. Jos yrityksessä on tunnistettu, että jonkin osaamisen puute estää menestystä, mitä sen korjaaminen käytännössä tarkoittaa? Millaisia muutoksia toiminnassa on tapahduttava? Miten todennamme muutoksen toteutumisen? Millaisia tuloksia haluamme ja miten mittaamme niitä?
  • Rakenne. Onko yrityksessä sellaisia rakenteellisia tekijöitä, jotka estävät osaamisen hyödyntämistä? Kyse voi olla organisaatiorakenteesta, palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmästä, fyysisestä ympäristöstä, työvälineistä ja järjestelmistä, viestinnästä ja vuorovaikutuksesta, tiedon ja osaamisen jakamisesta jne.
  • Merkityksellisyyden tunne. Miten voimme muuttaa rakenteita niin, että ne tukevat yhteistyötä ja luovat jokaiselle yksilölle mielekkään ja merkityksellisen kokemuksen omasta roolista työyhteisössä ja näin edesauttavat yhteisten voimavarojen täysimääräistä hyödyntämistä?
  • Asenne ja motivaatio. Millä keinoilla voimme vaikuttaa yksilötasolla asenteisiin ja motivaatioon, niin että jokainen aidosti haluaa antaa parhaansa yhteiseen tavoitteeseen pääsemiseksi?

Kehitä yksilöitä ja yhteisöä samanaikaisesti

Jokainen ihminen päättää itse, kuinka paljon omaa osaamistaan haluaa käyttää ja kehittää. Siksi jazz-bändin henki on niin tärkeää työyhteisölle: jokainen voi loistaa sooloissa mutta osaa myös tukea bändin muita jäseniä ja antaa parastaan kokonaisuuden hyväksi. Jos henkilöstön kehittämisessä pysähdytään vain yksilöiden osaamisen kehittämiseen, jäädään pahasti puolitiehen. Mukana täytyy olla aina myös koko yhteisön ja yhteistyön kehittymisen näkökulma.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uudesta osaamisesta innostuneelle ja voimaantuneelle työntekijälle on annettava mahdollisuuksia ottaa osaaminen käyttöön vaativammissa tehtävissä tai projekteissa. Samanaikaisesti on tarkasteltava, miten kyseisen henkilön uusi rooli istuu kokonaisuuteen ja muiden työtehtäviin ja voiko sen kautta koko tiimin suoritustaso parantua. Tähtipelaajia tarvitaan kaikissa joukkueissa mutta aina niin, että heidän osaamisensa kasvattaa koko joukkueen kyvykkyyttä.

Kirjoitus on alun perin julkaistu HR Viestissä 5/2016.

 

***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli:


 

 

 

 

 

 

Marjo Silvo

palvelu- ja kehitysjohtaja
Markkinointi-instituutti

LinkedIn

Työ, jonka keskiössä on ihminen ja hänen oma osaamisensa, pakottaa myös tekijänsä uudistumaan joka päivä. Marjon työssä onnistumisen ainoa todellinen mittari on asiakkaan onnistuminen omissa tavoitteissaan. Oman uransa vedenjakajaksi hän nimeää päivän, jona siirtyi talousjohtajan roolista koulutuksen kehittämisen pariin. Marjo toimii Markkinointi-instituutin koulutuspalveluista vastaavana johtajana.

 

Uusi HR-koulutus!
Erikoistu HR-asiantuntijaksi

Kaipaatko HR-roolisi tueksi syvällistä osaamista tietystä henkilöstöhallinnon osa-alueesta? Valitse HR-asiantuntija-valmennuksen kuudesta erikoisosaamis-alueesta omaan tilanteeseesi sopiva.

1. Työsuhdeasiat ja työoikeus
2. Työyhteisö ja työhyvinvointi
3. Henkilöstön tuottavuus ja toiminnan mittaaminen
4. Henkilöstösuunnittelu ja osaamisen johtaminen
5. Sitouttaminen, palkitseminen ja kyvykkyydet
6. Organisaation kehittäminen ja muutoksen johtaminen

Jokainen HR-asiantuntija-erikoistumisalue koostuu kolmesta kurssista. Yhden erikoistumisalueen koulutkusen hinta on
3600 € (+ alv 24%). 

Lisätietoja valmennuksesta:

Irmeli Kalliosalmi, kehittämispäällikkö, irmeli.kalliosalmi@markinst.fi, 050 401 4130

 

                                                 

Lue myös:

Millaista osaamista asiantuntija-ammateissa tulevaisuudessa edellytetään

Millaista osaamista asiantuntija-ammateissa tulevaisuudessa edellytetään?

 

Miten tehdä huippuosaajista myös huipputiimi