Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

15.6.2017 Leena Helenius, opiskelijabloggaaja

Oppiminen nykyisessä työelämässä – pakko, oikeus vai velvollisuus?

 

Ei koskaan enää opiskelua 

Tutkijoiden mukaan organisaatiossa pitäisi olla oppimista ainakin yhtä paljon kuin on muutoksia. Nykyisellä muutostahdilla oppimista pitää siis olla paljon!

Nopeat muutokset ja vaatimukset kustannustehokkuudesta edellyttävät oppimiselta ja henkilöstön kehittämismenetelmiltä moninaisuutta, luovuutta ja joustavuutta. Toisaalta pitää olla koko ajan valmis sopeutumaan muutosten tuomiin osaamisvaatimuksiin, ja toisaalta koulutus- ja kehittämiskustannukset halutaan pitää kurissa.

Kenen vastuulla jatkuva osaamisen kehittäminen on?

Oppiminen on osa työssä viihtymistä ja liiketoiminnan edellytys

Esimies on merkittävässä, mutta hankalassa roolissa. Hän vastaa taloudellisesta tuloksesta, mille kouluttautumiseen käytetty aika ja raha ovat myrkkyä – ainakin lyhyellä tähtäimellä. Sen lisäksi hän vastaa siitä, että käytettävissä on liiketoiminnan tarpeiden mukainen osaaminen. Ja jottei tehtävä olisi liian helppo, hänen pitää vielä huolehtia henkilöstön hyvinvoinnistakin.

Työelämän keskusteluissa puhutaan elinikäisen oppimisen vaateesta. Enää ei riitä, että kouluttautuu yhteen ammattiin ja työskentelee siinä eläkeikään asti, vaan monesti pitää hankkia ihan uusi ammattitaito tai ainakin kehittää osaamistaan jatkuvasti, vaikkei vaihtaisikaan alaa. Mahdollisuutta kehittyä pidetään yhtenä merkittävimpänä työssä viihtymisen ja sitoutumisen edellytyksenä.

Toisaalta jatkuva muutos ja uuden oppimisen tarve koetaan stressaavana. Osaamisen ylläpidon vastuuta on siirretty enenevässä määrin työntekijöille itselleen. Suomalaisessa keskustelussa käytetään jopa termiä elinkautinen oppiminen kärjistämään oppimisen velvoitteen siirtymistä yksilölle aina pakoksi asti.

Ei olekaan olemassa yhtä ainoaa vastausta siihen, mikä on hyvä määrä muutosta ja kehittymismahdollisuuksia, vaan kyky ja halu oppia uutta ovat yksilöllisiä kuin myös ihmisten into ja käytännön mahdollisuudet käyttää vapaa-aikaansa opiskeluun.

Työurien pidentämisen edellytyksenä on riittävät aikuiskoulutusmahdollisuudet

Työurien pidentämisen vaatimus lisää jatkuvan oppimisen ja osaamisen ”ajan tasalla” pitämisen tarvetta. Samalla kuitenkin poliittiset päätökset vievät pois rahaa koulutukselta yleensä ja varsinkin aikuiskoulutukselta. Työuraa on mahdoton pidentää alalla, jolta työt loppuvat, tai alalla, missä on pakko kehittää itseään voidakseen pärjätä työssään.

Elinikäisen oppimisen vaade vaatii rinnalleen elinikäisen oppimisen ja opiskelun mahdollisuuden. Työntekijän vastuulle jää halu ja motivaatio kehittää osaamistaan, mutta odottaisin työnantajalta resursseja sen toteuttamiseksi sekä yhteiskunnalta tukea oppimisen mahdollistamiseksi.


***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.


Jaa tämä artikkeli:
 

 

 


Leena Helenius
Leena Helenius

Certified Business Coach, henkilöstöhallinnon ammattilainen, Paraplyy
Muutoksen ammattilaiset -opiskelijabloggaaja

LinkedIn    Twitter    Facebook

Leena on kokenut henkilöstöalan ammattilainen kiinnostuksen kohteina ihmiset ja työelämä sekä niiden kohtaaminen työsuhteissa. Hän yhdistää tekemisessään esimieskokemusta, henkilöstöhallinnon osaamista sekä pitkän työuran tuomaa näkemystä työelämästä. Leenan mielestä parasta hänen työssään on nähdä, miten ihmiset kehittyvät ja löytävät piilevät kykynsä ja voimansa. Hänen tavoitteensa onkin saada asiakkaansa onnistumaan siinä, mitä tekevät.

Leena opiskeli Markkinointi-instituutissa Henkilöstöpäällikön tutkinnon.
Lue Leenan opiskelukokemuksista >

                                                                 

Henkilöstöpäällikön tutkinto

Espoo, 11 kk

"Kattava läpileikkaus HR:stä kokonaisuutena. Sain näkökulmia myös eri aloilta. Nyt paremmat mahdollisuudet toteuttaa hyvää henkilöstöpolitiikkaa omassa yrityksessä."

 

                                                                 

Lue myös:


Onko opiskelu aikuisiällä pakkopullaa?

Onko opiskelu aikuisiällä pakkopullaa?

Marjo Silvo, Markkinointi-instituutti

 Oppiminen nykyisessä työelämässä – pakko, oikeus vai velvollisuus?