Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

5.1.2017 Irmeli Kalliosalmi

Pysähtymällä opimme eniten onnistumisista ja epäonnistumisista

 

Ei koskaan enää opiskelua 

Vuodenvaihde ja loma-ajat ovat luonnollisia aikoja pysähtyä ja käydä läpi kulunutta vuotta; mitä oikein tapahtuikaan, toteutuivatko tehdyt suunnitelmat, saavutimmeko asetetut tavoitteet, millaisia yllätyksiä saimme kohdata ja miten niistä seurasi, mitä iloja, suruja, pettymyksiä ja onnenhetkiä vuosi on tarjoillut.

Tällaiseen pysähtymiseen pitäisi työelämässä olla aikaa myös muulloin. Oman tekemisen äärelle seisahtuminen on yksi tulevaisuudessa menestyvän ammattilaisen taidoista. Miksikö?

Hetket, jolloin pysähdymme tarkastelemaan tapahtunutta, ovat äärimmäisen tärkeitä ja arvokkaita oppimisen hetkiä ja mahdollisuuksia. Erityisesti onnistumisten analysointi ja ruotiminen antavat vastauksia siihen, missä olemme hyviä, mitä osaamme, mitkä ovat vahvuuksiamme ja mistä elementeistä, tekemisistä ja tapahtumista onnistumiset koostuvat. Tärkeää on myös huomata, ketkä kaikki ovat olleet osallisena onnistuneiden asioiden toteuttamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Sillä harvoin saamme yksin huipputuloksia aikaan.

Onnistumisten ja saavutusten analysointiin kannattaa käyttää niin paljon aikaa, kun se on mahdollista. Toki epäonnistumiset ja myttyyn menneet asiat opettavat meille paljon, jos osaamme käsitellä niitä rakentavasti ja lempeydellä, ilman syytöksiä ja ennen kaikkea omaan toimintaan keskittyen: mitä olisin voinut tehdä toisin, miten minun toimintani vaikutti lopputulokseen.

Onnistumisissa kohtaavat visio, motivaatio, osaaminen, resurssit ja suunnitelma

Kun mietimme onnistumisia, huomaamme, että kaikissa niissä oli läsnä muutamat perusasiat.
Ensinnäkin visio siitä, mihin mennään ja mitä tavoitellaan. Visio saattaa elää ja muuntua matkan varrella ja asioiden edetessä, mutta joka tapauksessa suunta on selkeä ja kirkas. Se motivoi, sen avulla voi motivoida melkeinpä kenet tahansa mukaan tavoittelemaan visiota. Sen avulla voi innostua ja innostaa.

Motivaatio onkin äärimmäisen tärkeä tavoitteiden saavuttamisen ja onnistumisten kannalta. Kun motivaatio, halu ja innostus ovat läsnä, tekemisessä on positiivinen vire ja meininki, kuten kollega Satu Kilpirovakin kirjoituksessaan Intohimoinen henkilöstö vastaa siitä, miten yrityksillä menee toteaa.

Visio ja motivaatio eivät kuitenkaan riitä tavoitteiden saavuttamiseen, jos osaaminen puuttuu. Kaikki olemme nähneet hankkeita, joissa on suuri into ja pöhinä päällä, mutta mitään ei tapahdu. Pian todetaan, että mitään ei tapahdu siksi, että hankkeeseen osallistuvilla ei ole tarvittavaa osaamista.

Meillä kaikilla on varmasti kokemuksia myös tilanteesta, joissa tavoite on selkeä ja kirkas, osallistujat piukkana innosta ja halusta, osaaminen kohdillaan, mutta ei ole resursseja: ei aikaa, ei rahaa, ei välineitä tai tekijöitä riittävästi. Näissä tilanteissa lopputuloksena on turhautuminen tai pahimmillaan jopa joukko innostuneita, mutta uupuneita työntekijöitä.

Onnistumisissa vision, motivaation, osaamisen ja resurssien lisäksi läsnä on vielä toimintasuunnitelma: jokainen tietää, mitä pitää tehdä ja missä järjestyksessä, kuka vastaa mistäkin, asiat etenevät, tieto kulkee ja homma hoituu.

Epäonnistumisista opitaan, ettei niitä toistettaisi

Elävä elämää on kuitenkin se, että vaikka kaikki onnistumisen elementit olisivat läsnä ja kohdillaan, maailma ympärillä tekee kepposet: yks kaks peli onkin kaks – yks. Näillehän emme voi mitään, tämä on elämää. Tärkeää tällaisina hetkinä onkin tarkastella, mikä auttaa meitä selviämään tilanteesta ja pääsemään jaloillemme ja kääntämään joskus vastoinkäymisetkin voitoksemme – tai ainakin opiksemme.

Pysähtymisten ja reflektoinnin myötä siis opimme menneestä ja valmistaudumme tulevaan. Osaamme rakentaa uusia onnistumisia ja toisaalta kehitämme kykyä selvitä tilanteista, jotka eivät menneet ihan suunnitellusti. Tätä kutsutaan resilienssiksi. Ilman tuota taitoa emme voi kehittyä, vaan palaamme kerta toisensa jälkeen samojen ongelmien äärelle.

 

***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli:

 

 

 

 

 

Irmeli Kalliosalmi

kehittämispäällikkö, HR-koulutukset
Markkinointi-instituutti

LinkedIn

Irmeli rohkaisee HR-asiantuntijoita hankkimaan vahvan HR-osaamisen ja liiketoimintaymmärryksen, jotta HR voi parhaiten tukea organisaation ja yksilöiden menestystä. Irmeli luonut HR-ammattilaisten koulutuspolun, johon sisältyy tutkinnot henkilöstöassistenteille, henkilöstöpäälliköille ja henkilöstöjohtajille. Hän innostuu henkilöstöjohtamisosaamisesta, joka tukee organisaation liiketoimintaa.

 

Tulevaisuuden osaamistarpeet -opas

Miten luodaan uudistumis-kykyinen organisaatio?

Työyhteisösovittelu ja resilienssi -kurssi HR-ammattilaisille ja esimiehille


Opit, miten kehittää henkilöstön muutoksensieto- ja uudistumiskykyä sekä miten auttaa henkilöstöä sietämään stressiä ja ristiriitatilanteita. 

2 kk, 2 koulutuspäivää

Lue lisää ja ilmoittaudu >

                                                

Lue myös tämä kirjoitus:

 

Millaista osaamista asiantuntija-ammateissa tulevaisuudessa edellytetään

Millaista osaamista asiantuntija-ammateissa tulevaisuudessa edellytetään?

 


Pysähtymällä opimme eniten onnistumisista ja epäonnistumisista