Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

17.2.2017 Mauri Halonen

Sammuta aivot, varmista hyvä yöuni

Johtajan ja esimiehen teesi 2/7

 

Sammuta aivot, varmista hyvä yöuni 

Tiedäthän sen tunteen, kun pää on laskeutumassa kohti pehmeää tyynyä vapaana kaikista ajatuksista ja tiedät, että olet täydessä unessa viiden minuutin kuluttua? Mikään ei ole rentouttavampaa kiireisen ja ajoittain stressaavankin työn tekijälle. Hyvä yöuni lataa sinut uuteen tekemiseen. Koska aivot eivät joudu unen aikana käsittelemään ulkopuolelta tulevaa aistitulvaa, niillä on aikaa ladata energiaa tulevaa valvejaksoa varten. Ilmiö on fyysinen ja solutasolla tapahtuva. Ilman riittävää unta näin ei tapahdu.

Johtamisongelmat valvottavat mutta eivät ratkea öisin

Esimies- ja johtamistyötä tekevät kollegani ja tuttavani kertovat ”kauhutarinoita” siitä, miten ajatukset voimistuvat illalla ja pyörivät kehää liittyen pääsääntöisesti työhön liittyviin asioihin. Aivot hakevat ratkaisuja keskeneräisiin tehtäviin tai päätöksiin. Muutoin rauhallinen ilta- ja yöaika antavat tälle ajatustyölle entisestään voimaa ja vauhtia. Sinänsä tehokasta ja osittain ymmärrettävääkin varsinkin, jos päätöksiä syntyy ja hommat etenevät. Hintana on kuitenkin ahdistus unen saannin vaikeuden vuoksi, katkonainen yöuni toistuvien heräämisten seurauksena, seuraavan päivän väsymys, ärtymys ja negatiivinen vire puutteellisen levon vuoksi. Pitkällä aikavälillä tällä on myös merkitystä niin henkiseen kuin fyysiseen terveyteenkin. Myös työn mielekkyys ja tuottavuus saattavat kärsiä.

Miksi osa esimies- ja johtamisen työtä tekevistä ei koskaan pääse nauttimaan siitä saapuvan syvän unen tunteesta? Miksi heidän stressitasoaan nostaa entisestään tieto siitä, että uni ei ehkä tule ja seuraavana työpäivänä väsymys on kenties vieläkin raastavampaa? Miksi he eivät sammuta aivoja ja varmista hyvää yöunta?

Älä ajattele, meditoi tai sammuta aivot

Voiko aivoja sammuttaa? Kokemuksesta voin kertoa, että voi. Lääketieteellisesti en tiedä, onko se mahdollista. Itselleni aivojen sammuttaminen unen näkökulmasta tarkoittaa sitä, että unen saantia tai unta keskeyttävää aivotoimintaa ei esiinny.

Tavoitteena on olla ajattelematta mitään. Silloin uni saapuu välittömästi raskaiden luomien sulkeutuessa pään vasta ollessa matkalla kohti tyynyä. Meditoi, kuten jotkut asiaa nimittävät. Itse maallikkona puhun aivojen sammuttamisesta. Nykyisin aivoni itseohjautuvasti sammuvat illalla ilman erillisiä harjoituksia tai tekemisiä.

Jos ajatukset pyörivät tietyn teeman ympärillä, muuta teemaa tietoisesti ja ajattele uutta teemaa hetkinen. Mikäli ajatukset palautuvat alkuperäiseen teemaan, toista edellä mainittu. Näin opit askel askelelta, kuinka harhauttaa ajatukset toisilla vähemmän kuluttavilla ajatuksilla. Mielikuvaharjoittelulla pyri monimutkaisista ja haastavista ajatuksista kohti yksinkertaisempia ja monotonisempia ajatuksia. Harjoitusten avulla voit saavuttaa tilan, jossa päässäsi pyörivät ajatukset ovat yksinkertaisempia vähemmän aivotoimintaa aktivoivia.

Itse olen kyseiseen tilaan päässyt jo hyvin aikaisessa vaiheessa työuraani. Onko kyseessä siis ”lahja”, jonka luoja on meille joillekin suonut, vai voiko tähän päästä ohjaamalla omaa ajatustoimintaa unta suosivaan suuntaan? Väitän että harjoittelu auttaa tässäkin. Kokeile ja nuku yösi paremmin. Päivällä on energiaa ratkaista ongelmat.


 

Tämä on toinen bloggaus Maurin Johtaja jaksaa, kun optimoi -blogisarjasta. Lue intro esimiehen ja johtajan teeseihin ja Teesi 1: Johtaja, älä murehdi sitä, mihin et voi vaikuttaa.***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli:


 


 

 

 

 

 

 

Mauri Halonen

myyntijohtaja, Markkinointi-instituutti

LinkedIn

Voiko monimutkaista ja alati muuttuvaa maailmaa ymmärtää niin, että siellä voisi toimia rationaalisesti? Mauri katsoo maailmaa ja sen muutosta kansantaloustieteilijän yksinkertaistavasta näkökulmasta. Hänen intohimonaan ovat liiketalouden prosessien yksinkertaistaminen, selkeyttäminen ja tehostaminen sekä ihmisten toiminta työyhteisöissä.

 

Matkalla johtajaksi?

Johtamisen erikoisammattitutkinto, JET

n. 18 kk, oman työn ohella
1520 € + tutkintomaksu 58 €


"Mikään ei ole ollut ennallaan Johtamisen erikoisammattitutkinnon opiskeltuani."
- Anne Karlsson, johtava konsultti, Rejlers

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

n. 12 kk, oman työn ohella
940 € + tutkintomaksu 58 €

Tutustu opiskelijoiden kokemuksiin >

 


 

Sammuta aivot, varmista hyvä yöuni