Muutoksen ammattilaiset -blogi

      Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

8.12.2017 Hannu Saukkonen

Tasan ei mene tekijät – taloushallinnon alalla on osaajapula

 

Tasan ei mene tekijät – taloushallinnon alalla on osaajapula 

 

Pääkaupunkiseudulla on omat vahvuutensa, mutta maakuntien edullisuus voi tulla yrityspäättäjille yllätyksenä. Olen usein ihmetellyt, miksi yksityiset yritykset, joilla on vapaus sijoittua haluamaansa paikkaan, keskittävät toimintonsa kalliille pääkaupunkiseudulle. Eikö paikasta riippumattomia toimintoja, kuten hallinnollisia tehtäviä, olisi kannattavampaa sijoittaa muualle Suomeen?

Rekrytointikin voisi helpottua, kun työvoimaa olisi enemmän vapaana ja vaihtuvuus pienempää.

Maakunnat vs. pääkaupunkiseutu

Kysymys vaivasi minua niin, että ryhdyin selvittämään, millä aloilla maakunnissa on parhaiten työvoiman tarjontaa, ja mistä puolestaan on pulaa pääkaupunkiseudulla. Sain Business Oulusta hyvää aineistoa Oulun alueen työvoiman tarjonnasta sekä johtolangat koko maan kattavien tilastojen äärelle. Selvisi, että kaikista ennakko-oletuksistani poiketen tilanne näytti olevan hyvin samankaltainen koko maassa, ainakin tietyillä toimialoilla. Ei siis olekaan relevanttia tarkastella maakuntaa ja pääkaupunkiseutua vastakkain vaan selvittää, mille aloille kaiken kaikkiaan tarvitaan lisää innostuneita tekijöitä.

Hivenen kun vetää mutkia suoraksi, tämän kartoitukseni perusteella voisi sanoa, että monissa suuremmissa kaupungeissa pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta on ylitarjontaa koulutusalalla, sihteerityössä sekä myynnin tehtävissä – joista tosin viimeksi mainitulla on myös paljon työpaikkoja vapaana. Pulaa oli puolestaan esimerkiksi lääkäreistä, sovellusohjelmoijista, rakennusalan tekijöistä ja erilaisista taloushallinnon osaajista.

Tähtäimessä uusi ammatti ja säännölliset työajat?

Digitalisaatio muuttaa joka alaa, mutta taloushallinnossa hyville tekijöille riittää aina tehtävää. Minun vinkkini alan vaihtajalle tai uusia haasteita hakeville onkin opiskella kirjanpitoa. Erityisesti suosittelen tätä perusluonteeltaan loogisille ja sinnikkäille henkilöille, joilla on sopivasti myynnillistä asiakaspalveluasennetta ja jotka arvostavat säännöllisiä työaikoja.

Kirjanpidon perusteet tai Kirjanpitäjän tutkinto Markkinointi-instituutissa on hyvä väylä tasoittaa tietä kohti uutta ammattia ja hankkia osaamista ilman kokopäiväistä opiskelua. Kirjanpidon opiskelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden löytää uusi ura alalla, jossa ei tämän hetken näkymien perusteella työttömyys uhkaa niin maakunnissa kuin pääkaupunkiseudullakaan.


 

***

Haluatko pysyä ajan tasalla omasta alastasi? Jätä yhteystietosi, niin saat tietoa aikuiskoulutuksesta ja ajankohtaisista työelämän ilmiöistä sekä annat Markkinointi-instituutille luvan markkinoida sinulle palveluitaan. Lisäksi kuulet ensimmäisenä eduistamme ja kampanjoistamme.

 

Jaa tämä artikkeli:


 


 


 

 

Hannu Saukkonen

kehittämispäällikkö
Markkinointi-instituutti, Oulu

LinkedIn

Hannu haluaa päästä asiakkaan pään sisään ja saada selville, mikä todella luo asiakkaalle arvoa. Hänelle ei riitä se, mitä asiakas sanoo, vaan hän haluaa selvittää, mitä asiakas ei itsekään ymmärrä tarvitsevansa. Sitten Hannun tehtävänä on vastata tähän tarpeeseen kauniin yksinkertaisella palvelulla, joka ylittää asiakkaan odotukset.


 

Uusi Talouspalveluiden tuotteistamisen koulutusohjelma

Tule kehittämään osaamistasi palvelumuotoilussa ja tilinpäätöksen analysoinnissa. Tämän käytännönläheisen koulutusohjelman käytyäsi pystyt toimimaan asiakasyrityksen tai oman organisaatiosi taloushallinnon asiakasneuvojana ja kehittäjänä.

* * * * *

"Eikö teillä ole mitään lyhyempää koulutusta, seminaareja tai jotain vastaavaa?"
"Onhan toki, mutta asiakaslupauksemme on Tunnistettava muutos. Jos haluat oikeasti muutosta, niin se vaatii pidempää koulutusta."

Lue Hannu Saukkosen edellinen bloggaus:
Oppimisen oikotietä ei ole

* * * * *

"Mitä enemmän koulutettua ja ammattitaitoista henkilöstä yrityksellä on, sitä paremmalta yrityksen tulevaisuus näyttää."

Sami Valula
yrittäjä, Lumenir Oy

Lue opiskelijamme kokemuksia Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinnosta

 

 


 

Tasan ei mene tekijät – taloushallinnon alalla on osaajapula