Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

 

2.6.2016 Pia Lindroos, vierasbloggaaja

Työelämässä on istuttava itse kuskin paikalla

 

 

En tiennyt, mihin blogin kirjoittaminen tulisi johtamaan vuonna 2012. Uudentyyppinen blogialusta oli yksi työnantajani mediatuotteista. En kuulunut ikäni puolesta tyypillisimpiin bloggareihin, mutta halusin silti perehtyä syvällisimmin asiaan, jotta tietäisin, mistä keskustelisin asiakkaiden kanssa.

Minulla ei ollut kiinnostavaa vaatekaappia tai Instagram-tiliä, joten luulin saavani ihan rauhassa kirjoitella blogissani tyyliasioista lähinnä itselleni ja ehkä parille muullekin. Lukijamäärä alkoikin kasvaa ja juttuni pyöriä luetuimpien listalla.

Olin jo päättänyt aikaisemmin, että haluan vielä laajentaa media-alan kokemustani ja saada kokonaan uuden näkökulman. Media-alan murros oli alkanut jo 2000-luvun alussa. Ymmärsin, että minun piti kehitellä jotain uutta. Halusin tehdä itse ratkaisuja, enkä joutua muutoksen kohteeksi. Blogini kannustamana lähdin opintovapaalla hakemaan oppia toimittajan työhön. Olin täysin vakuuttunut siitä, että tähän aikaan kun mikään ei ole kuin ennen, sopivat myös uudentyyppiset tekijät. Otin harkitun riskin ja sain toimittajan pestin.

Osaaminen, sisu ja uteliaisuus muutokseen auttavat selviämään työelämässä

Työelämässä tapahtuu ihmeellisiä asioita pelkästään sillä, että avaa joskus suunsa. En tuntenut Päivi Lipposta entuudestaan, mutta haastattelin häntä kerran parisuhteeseen ja rakkauteen liittyvästä asiasta. Aloimme siinä sitten puhua asian vierestä ja keskustelumme johtivat työelämän muutoksiin liittyvään kirjaan, Naisen 9 työelämää, jonka julkaisimme maaliskuussa 2016.

Työelämä on muuttunut nuoruudestani lähes täysin. Kaikkia asioita mitataan. Emme kuitenkaan halunneet lähteä kirjassa voivottelemaan muutoksia tai haikelemaan vanhoja hyviä aikoja.

Haastattelin kirjaan yhdeksän naista, joilla pitkä kokemus työelämästä. Jututin myös rekrytoinnin asiantuntijoita, missä työnhakemisessa mennään tällä hetkellä. Eri aloja edustavat kokeneet tekijät kertovat kirjassamme, miten he ovat selviytyneet muutoksista. Naisia yhdistävät tekijät ovat osaaminen, sisu ja ymmärrys siitä, että muutoksiin pitää lähteä heti mukaan. He eivät ole luovuttaneet. Uskoimme, että ihmisten sanomiset ja omat henkilökohtaiset havainnot työelämästä kiinnostavat lukijoita. Siinä osuimme oikeaan, sillä muun muassa Talouselämä antoi maaliskuun lopun numerossaan kirjallemme hyvän arvion. Myös Eduskunnan kirjasto suosittelee lukemaan Naisen 9 työelämää -kirjan.

Ennakointi on vastuunkantoa itsestä

Nykyään enää harvan yrityksen tavoitteena on tarjota työntekijöilleen elinikäistä uraa. Työtä shoppaillaan. Pätkätyöt ovat nuorille ihan arkipäivää. Se tulee olemaan sitä yhä enemmän myös koulutetuille. Pitää lähteä itse tekemään uusia asioita kuin roikkua vanhassa ja unelmoida paremmasta huomisesta.

Jos ei ole työelämässä tämän päivän taitoja, on vaikea saada työtä. Se mitä osasi eilen, ei välttämättä riitä tänään. On opiskeltava uutta, ja sitten myös osattava sitä. Koulutus ei aina ole työnantajan järjestämää, vaan oppia on haettava itse. On pidettävä itsensä kanssa kehityskeskusteluita ja pohdittava, mitä työssä edellytetään. On tärkeää tietyn väliajoin pysähtyä miettimään, onko oma osaaminen työtehtävän vaatimusten tasolla. On vaarallista tuudittautua omaan osaamiseen. Ennakointi on vastuunkantoa.

Miksi sitten päälle nelikymppisten voi olla vaikeaa työllistyä? Yksi syy on se, että työntekijä ei ole 10 vuotta sitten lähtenyt muutoksiin mukaan. Nyt se voi olla liian myöhästä, ja ollaan auttamattomasti pihalla maailman menosta. Pitää mennä samantien mukaan ajan virtauksiin, jotta pysyy kelkassa. Ei sitten joskus, kun ehtii.

Ratkaisut tekee jokainen itse

Työelämässä menestyminen on asia, johon ei ole yhtä oikeaa menestysreseptiä. Minua on auttanut paljon se, että osaan lukea ihmisiä ja vaistota, miten ja milloin kenenkin kanssa kannattaa toimia. Se on tärkeä taito työelämässä. Olemme koonneet kirjaan myös paljon muitakin hyväksi havaittuja asioita, mutta jokainen kulkee oman polkunsa. Kaikkien pitää tehdä itse omat ratkaisunsa.

Ihmisen koko elämä menee erilaisten vastuiden kantamisessa. Työn tekeminen kuuluu myös vastuuseen, joka pitää hoitaa hyvin. Ei saa yliajatella asioita eikä länkyttää turhanpäiväisistä asioista. Ei saa myöskään nähdä asioissa ja ihmisten sanomisissa merkityksiä, joita ei ole, vaan pitää mennä eteenpäin. Kun tekee paljon, silloin osuu kohdalle myös hyvää tuuria. Työelämä ei juurikaan poikkea muusta elämästä: ihmissuhteistakin on pidettävä huolta.

 

***

Haluatko jatkossa saada Markkinointi-instituutin uutiskirjeen? Liittymällä tilaajaksi saat tuoreimmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista, kampanjoista ja työelämän kiinnostavista ilmiöistä.

 


 

 

 

 

 

Pia Lindroos 

toimittaja
Muutoksen ammattilaiset -vierasbloggaaja

Pia on helsinkiläinen toimittaja, joka on tehnyt uranvaihdoksen ammattiin media-alan kaupalliselta puolelta.

 

Työelämässä on istuttava itse kuskin paikalla