Muutoksen ammattilaiset   |   Kirjoittajat  |  Opiskelijablogi  |  www.markinst.fi

 

28.9.2015 Maria Mäenpää

Virherekrytointi vai uralla eksynyt?

 

 

Kun Nina Leppäkangas palasi äitiyslomalta työtehtäviinsä, hän totesi, että joku mättää: työ ei innosta, vaikka pitäisi. ”Asialle täytyy tehdä jotain, ajattelin. Pysähdyin miettimään, mistä olen tykännyt eniten työssäni: ihmisistä. Sitten tein päätöksen, tuonne haluan päästä: HR-tehtävät.”

Sitten tuli se vaikein asia: ottaa ongelma puheeksi. ”On vaikea sanoa esimiehelle, että tämä duuni ei nappaa.”

Suomalainen kulttuuri estää myöntämästä faktoja. Jos työntekijä myöntää olevansa väärässä paikassa, hän saa työyhteisössä lähtijän leiman eikä häneen kannata panostaa. Jos taas työnantaja ottaa asian puheeksi, sävy tulkitaan moittivaksi.

Myönnä urapolun notkahdukset

Mitä tekee HR-ammattilainen ja esimies huomatessaan, että työntekijä ei sovellu työhön tai organisaatioon johon hänet on palkattu?

The Orange Companyn henkilöstöpäällikkönä nykyään toimiva Leppäkangas haastaa näkemään mahdollisuuden. ”Tehdään yhdessä työelämästä avoimempaa. On sekä työntekijän että organisaation etu, jos voidaan keskustella motivaation puutteesta, itseä puhuttelemattomista työtehtävistä ja itselle sopimattomasta organisaatiokulttuurista.”

Kun asiat myönnetään, voidaan etsiä avoimesti ratkaisua. Ehkä lisäkoulutusta, uusia työtehtäviä, projektitöitä, opintovapaata – mitä se sitten onkaan. Kenenkään etu ei ole epämotivoitunut työntekijä. Hyvä työnantaja, esimies ja HR uskovat ihmisten haluun ja kykyyn tehdä parhaansa.

Mitä siis teet, kun huomaat, että tämä työ, jossa olet, ei olekaan sinua varten?

Leppäkangas nosti kissan esimiehensä työpöydälle. ”Kerroin, että vaikka nykyisen työni hanskaankin, en nauti siitä. Minulla oli ymmärtävä esimies, joka antoi tukensa. Sain opiskella työn ohessa, joten tuin työnantajaani tekemällä harjoitustehtäviä organisaatiolle. Sain opinnoista virtaa myös silloiseen työhöni”, Leppäkangas kertoo.

Koulutus valmistaa alan vaihtoon

Alanvaihto onnistuu harvalta ilman koulutusta. Leppäkangas päätyi tuttavien suosituksesta Markkinointi-instituutin Henkilöstöpäällikön tutkintoon. ”Siellä moni asia loksahti paikalleen. Teemana oli tunnistettava muutos, mikä omalla kohdallani todellakin tapahtui. Koulutuksesta minulle jäi HR-verkosto, joka auttaa edelleen työssäni.”

”Jos harkitsette uramuutosta, edes kevyttä, kouluttautukaa. Koulutus auttaa siirtymään uralla eri suuntiin, ei pelkästään ylöspäin. Nykytyönantaja arvostaa sitä, että rohkenet tutkia työelämää ja osaamistasi”, uskoo Leppäkangas.

Rekrytoi rohkeasti ja joustavasti

Jos rekrytointitilanteeseen pitäisi antaa HR-ammattilaisille yksisanainen ohje, Leppäkangas sanoisi ”rohkeus”. ”Rekrytoikaa joustavaa osaamista ja katsokaa pitkälle tulevaisuuteen. Luottakaa intuitioon. Rohkea rekrytointi ennaltaehkäisee monia ongelmia. Ja olkaa rohkeasti eri mieltä kuin esimies rekrytoinnista; HR:n rooli on nähdä pidemmälle ja johtaa osaamista ja kyvykkyyksiä koko liiketoiminnan kannalta”, Leppäkangas ohjeistaa.

HR:n vastuulla on ennakoida, millaista osaamista eri liiketoiminnan kehitysvaiheissa tarvitaan. ”Reagoi ajoissa. Johda osaamista jo silloin kun ensimmäiset merkit liiketoiminnan kehityksen suunnanmuutoksesta on ilmassa”, Leppäkangas sanoo.

Osaamisen vaihtopankki tasaamaan muuttuvia tarpeita

Leppäkangas haastaa edelleen HR-ihmisiä: miten olisi osaamisen vaihtopankki, jossa yritykset voivat vaihtaa henkilöstönsä osaamista? Eri kyvykkyyksien vaade yrityksissä ei ole stabiili vaan vaihtelee – miksei ylimääräistä ja tarvittavaa osaamista voisi törmäyttää osaamisen vaihtopankissa?

 

Artikkeli perustuu Nina Leppäkankaan puheenvuoroon "Virherekrytointi vai uralla eksynyt?" Esimies & Henkilöstö 2015 -tapahtumassa ke 23.9.2015.

 

***

Haluatko jatkossa saada Markkinointi-instituutin uutiskirjeen? Liittymällä tilaajaksi saat tuoreimmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista, kampanjoista ja työelämän kiinnostavista ilmiöistä.


 

 

 

 

 

 

Maria Mäenpää

viestintäsuunnittelija
Markkinointi-instituutti

LinkedIn

Maria etsii ja jakaa tarinoita vaikuttavista oppimiskokemuksista ja liiketoimintaa muuttaneista kehittymistarinoista. Hän kirjoittaa aikuiskoulutuksen hyödyistä ihmisille ja organisaatioille, osaamisen merkityksestä työelämässä sekä koulutuksen motivoivasta voimasta. Maria hykertelee, kun asiat kerrotaan niin kuin ne ovat – selkeästi, suoraan ja asiakkaan ymmärtämällä kielellä.

 

Virherekrytointi vai uralla eksynyt?