Kirjanpitäjän koulutus avasi tilinpäätöksen ja tilikartan

Julkaistu 17.2.2016

Elisa Viljanen, palkanlaskija, PHT, Paletti Oy

elisa viljanen400x400.jpg

Näin Kirjanpitäjän tutkinnon loputtua täytyy myöntää, että 9 kuukautta meni todella nopeasti. Sain paljon uutta oppia ja ymmärrystä, tutustuin muihin opiskelijoihin ja sain vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia kirjanpidon tehtävistä ja muutenkin taloushallinnon työstä.

Suosittelisin Kirjanpidon tutkintoa kaikille, jotka työssään hoitavat palkanlaskentaa, osto- tai myyntireskontraa tai hoitavat avustavaa kirjanpitoa tai tähtäävät jopa pääkirjanpitäjäksi.

Valmiina syventymään kirjanpitäjän tehtäviin

Sain Kirjanpitäjän tutkinnosta hyvän pohjan, ja seuraavaksi tarkoitus on, että pääsen työssäni syventymään enemmän kirjanpitoon ja tilinpäätösasioihin nykyisten ostoreskontra- ja palkanlaskentatehtävien rinnalla.        

Syvennän siis koulutuksen oppeja työpaikalla käymällä yhdessä kirjanpitäjämme kanssa läpi hänen työaluettaan. Koulutus jatkuu työssäoppimisen muodossa!

Suosittelisin Kirjanpidon tutkintoa kaikille, jotka työssään hoitavat palkanlaskentaa, osto- tai myyntireskontraa tai hoitavat avustavaa kirjanpitoa tai tähtäävät jopa pääkirjanpitäjäksi asti. Ja vaikka itse ei olisi kirjanpitäjä, niin on myös hyvä tietää, että miten eri kirjaukset vaikuttavat kirjanpitoon.

Itsensä kouluttaminen on aina hyvä asia, ja siitä saa myös lisämotivaatiota työhön.

Tehtävät pakottivat paneutumaan uusiin asioihin ja oppimaan ne

Koulutusta aloittaessani tavoitteena oli juuri ymmärtää, miksi kirjanpidossa mikin asia tehdään tietyllä tavalla, ja se tavoite toteutui. Olen aiemmin suorittanut Merkonomin tutkinnon talous- ja toimistopalveluiden osaamisalan, jossa käytiin paljon läpi myös kirjanpitoa, mutta Kirjanpitäjän tutkinnon myötä pääsin syvemmälle aiheeseen.

Nyt ymmärrän paremmin kirjanpito- ja tilinpäätösasioita. Ostolaskuja tiliöidessäkin miellän tilikarttaa paljon kokonaisvaltaisemmin eli en näe vain numeroita allekkain listattuna vaan ymmärrän, mikä merkitys niiden järjestyksellä on ja mihin ne vaikuttavat.

Parasta oli ehdottomasti koulutuspäivät sekä niihin liittyvät etätehtävät, joissa täytyi vielä paneutua asiaan kunnolla. Juuri tehtävien avulla oppi parhaiten, eli tekemällä oppii -sanonta piti kyllä paikkansa. Koulutuspäivät oli järjestetty hyvin, ja kouluttajat olivat asiantuntevia ja osasivat opettaa tavalla, jonka kautta myös oppi.

Mukavaa oli myös saada kouluttajilta palautetta omista tehtävistään, jotta tietää mitä on tehnyt oikein ja mitä pitäisi tehdä toisin. Koulutuspäivillä paneuduttiin vielä kouluttajan kanssa niihin asioihin mitkä olivat tehtävissä osoittautuneet vaikeiksi.

Koulutus mahtuu työn ja harrastusten oheen

Koulutusta aloitellessani eniten huoletti, miten aika riittää työn ja harrastusten ohessa. Koulutuspäiviä oli kuitenkin vain noin kerran kuussa, joten ne eivät rajoittaneet liikaa työaikaa. Harjoitusten tekemiseen meni muutama ilta kuukaudessa, riippuen tehtävien laajuudesta.

Jaa sivu