Sisäänkirjautuminen
Valitse koulutus
Ilmoittaudu

Kokemuksia Merkonomitutkinnosta
 

"Nyt minulla on ammatti"
Tiia Alakalhunmaa

Myyjänä työskentelevä Tiia Alakalhunmaa odotti merkonomitutkinnolta erityisesti myynnin ja markkinoinnin kursseja, mutta tutkinto yllättikin hänet.

Tiia Alakalhunmaa halusi suorittaa kaupallisen tutkinnon tehtyään jo pidemmän aikaa myyntityötä ja todettuaan alan itselleen sopivaksi. Hän päätti suorittaa liiketalouden perustutkinnon työn ohessa ja valmistui merkonomiksi.

Ennen merkonomiopintojen alkua Alakalhunmaa odotti erityisesti myynnin ja markkinoinnin kurssipäiviä. Tutkinnon edetessä hän huomasi, että kaupallinen perustutkinto sisälsi paljon, paljon muutakin. Suurimman ahaa-elämyksen toivat vuorovaikutuskoulutus ja asiakastyyppeihin perehtyminen. Opinnot myös johdattivat perusluonteeltaan analyyttisen Alakalhunmaan entistä syvällisempään itsetutkiskeluun.

– Tilannetaju ja analysointi ovat osa ammattitaitoani. Koulutuksessa arkinen työskentelyni sai kuitenkin taustalleen todellista teoriaa ja selityksiä. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, Tiia Alakalhunmaa kuvailee.

Alakalhunmaa kokee, että koulutus antoi hänelle laajemman perustan tehdä erilaisia töitä kuin hän osasi odottaa opintoja aloittaessaan. Hän kokee, että liiketoiminnan koulutus kasvatti hänen ammattitaitoaan ja valmensi hänestä tiedostavan kaupallisen alan ammattilaisen. Se sytytti myös nälän opiskella lisää.

​– Tämä koulutus avaa minulle uusia ovia. Nyt liiketalouden perustutkinnon suoritettuani minulla on myös mielessäni myynnin ammattitutkinnon opiskeleminen. Toinen minua kiinnostava teema on johtaminen.

Paperit käteen helposti

Opintojen aikana Tiia Alakalhunmaan esimies arvioi häntä työssä.

– Ei töissä silti tuntunut lainkaan omituiselta, vaikka tiesin että hän arvioi minua työtä tehdessäni. Esimieheni oli tosi kannustava alusta saakka.

Opiskelu perustui oman työn tekemiseen. Se teki kouluttautumisesta luontevan osan Alakalhunmaan arkea.

– Kun kaikki oli hoidettu, ajattelin että olipa tutkinnon suorittaminen superhelppoa ja sujuvaa. Että nyt minulla on ammatti!

Hän suosittelee opintoja Markkinointi-instituutissa kaikille, jotka haluavat tutkinnon kaupalliselta alalta.

– Hakuprosessi oli tehty todella helpoksi, ja kaikki käytännön asiat sujuivat alusta loppuun vaivattomasti. Kokonaisuus oli selkeä ja sujuva, hän kannustaa.

26.3.2018

 

 

Merkonomi-opinnot toivat syvyyttä omaan työtehtävään
Minna Onkamo, kenttätuotepäällikköMinna Onkamo

Toimin markkinointitehtävissä lääkeyrityksessä sairaanhoitajan peruskoulutuksella. Vaikka työt ovat jo viidentoista vuoden ajan olleet myynti- ja markkinointitehtäviä, niin minulla ei ole ollut virallista alan koulutusta. Koulutusta myyntiin ja markkinointiin on järjestetty yrityksissä sisäisesti.

Valitsin Liiketalouden perustutkinnon saadakseni virallisen pätevyyden myynti- ja markkinointitehtäviin. Samalla tulisi laajempaa teoriapohjaa omalle tekemiselle, näkemyksellisyyttä omaan tekemiseen sekä pohdittua ohjatusti, miten päivittäistä markkinointityötäni teen.

Merkonomi-opinnoista teoriataustaa ja taito analysoida omaa tekemistä

Liiketalouden perustutkinnon ehdoton etu oli se, että sisältö henkilökohtaistettiin yksilöllisesti juuri minun tarpeisiini. Tutkinnon sisällössä otettiin huomioon, mitä jo osaan ja missä haluan kehittyä, joten se oli erittäin osuva omaan työhöni. Merkonomin tutkinnon suorittaminen oli tehokasta ja näppärää, ja olen todella tyytyväinen koulutukseen!

Sain syvyyttä myynnin ja markkinoinnin töihin. Omaksuin vankan teoriataustan ja opin analysoimaan omaa tekemistäni. Näin pystyn perustelemaan aiempaa tarkemmin tekemiäni valintoja ja ennustamaan niiden vaikutukset liiketoimintaan.

Oivallukseni syntyivät esimerkiksi sen myötä, että analysoin tekemiäni materiaaleja, projekteja ja kampanjoita. Pohdin, miten kyseinen työ oli onnistunut, millaisia vaiheita siinä oli, mitä olisin voinut tehdä toisin.

Työnantajalle oli varmasti hyödyllistä, että jouduin opinnoissa analysoimaan tekemistäni ja miettimään kehityskohteita. Näin tulee keskityttyä olennaiseen ja karsittua rönsyjä. Koulutus pakotti myös tekemään kehitystyötä, mitä ei muuten olisi tullut tehtyä.

Näyttötutkinto on aikuiselle sopiva opiskelumuoto

Näyttötutkinnon opiskelumuoto nopeuttaa oppimista. Päivittäiset työtehtävät linkittyvät suoraan tutkinnon eri osien ja valmistavien kurssien sisältöön.

Opiskelu näyttötutkinnossa on tehokasta, kun et opiskele irrallisia asioita vaan analysoit jo omaa työtäsi yhdessä kollegan tai työpaikka-arvioijan kanssa. Näin syntyi arvokkaita keskusteluja työpaikalla.   
Minulla on 4- ja 8-vuotiaat lapset, ja opiskelumuoto sopi hyvin näihin hektisiin ruuhkavuosiin. Tutkinto on mahdollista suorittaa tehokkaasti lyhyessäkin ajassa tai joustavasti hitaammassa tahdissa.

Markkinointi-instituutin merkonomikoulutuksesta vastaava henkilö oli kriittinen tuki koko opintojen ajan. Hän motivoi sekä auttoi hahmottamaan, miten mitäkin teemaa kannattaa lähestyä ja miten pysyä aikataulussa. Näyttötutkinto on erittäin sopiva opiskelumuoto aikuiselle!

Suosittelen näyttötutkintoa sellaiselle, jolla on käytännön osaamista ja työkokemusta, mutta tutkinto puuttuu. Kannattaa ehdottomasti suorittaa, että saa virallisen todistuksen osaamisestaan. Näin osoitat myös aktiivisuutta ja kasvatat omaa työmarkkina-arvoasi.

13.10.2017


 

Sain merkonomikoulutuksesta oppeja, joita sovellan jatkuvasti työssäni

Suvi Pihkala, markkinointipäällikkö, Data-Info Oy

Katso video Suvi Pihkalan merkonomin tutkinnon opiskelijakokemuksista 

Katso video Suvi Pihkalan opiskelijakokemuksista!

8.4.2016

 

Merkonomi, asiakaspalvelu ja myynti