Palava halu isännöitsijäksi – Tuore yrittäjä isännöinnin ammattitutkinnossa

Roosa Nieminen, Isännöinnin ammattitutkinto

Roosa Niemisen palo isännöitsijän ammattiin syttyi taloyhtiön hallitustyöskentelyn kautta, minkä jälkeen paluuta entiseen ei ollut. Syntyi paitsi uusi isännöitsijä myös uusi isännöintialan yritys – duo, jonka auttoi alkuun isännöinnin ammattitutkinto, IAT

Roosa Niemisen tarina isännöintialalle päätymisestä ei ole se tavanomaisin. Energiayhtiössä projektipäällikkönä toiminut Nieminen osti ensimmäinen oman asuntonsa reilu viisi vuotta sitten ja päätyi suoraan taloyhtiön hallitukseen. Pian hän löysi itsensä hallituksen puheenjohtajan jakkaralta taloyhtiössä, jossa osakkaiden ristiriidat uhkasivat vesittää tulevan putkiremontin. Uusi hallitus sai kuitenkin tuoreella otteellaan riitaisen yhtiön puhaltamaan yhteen hiileen, ja samalla Nieminen tuli avanneeksi oven uudelle uralle.

– Opin, miten merkittäviä projekteja isännöitsijät vetävät ja miten pieniltä tuntuvat seikat ovat lopulta merkittäviä, jotta asiat onnistuvat. Aloin oivaltaa, että juuri tätä haluan tehdä, uudella tavalla, Nieminen muistelee.  

Aloin oivaltaa, että juuri tätä haluan tehdä, uudella tavalla.

Kiinnostaako uusi ura isännöitsijänä? Tutustu isännöinnin koulutusohjelmaan.

Isännöinnin koulutusohjelma

Kiinnostaako uusi ura isännöitsijänä? Tutustu isännöinnin koulutusohjelmaan.

Espoon toteutus, lue lisää.

Oulun toteutus, lue lisää.

Yrittäjämyönteisyys sai valitsemaan Markkinointi-instituutin isännöintikoulutuksen

Yrittäjämyönteisyys ja joustavuus saivat Roosa Niemisen valitsemaan opiskelupaikaksi Markkinointi-instituutin. Hänen ei tarvinnut mukautua vaan koulutukseen vaan koulutus mukautui hänen tilanteeseensa.  

– Opiskelupaikkaa etsiessäni selvisi, että Markkinointi-instituutti oli ainoa, jossa pystyin suorittamaan isännöinnin ammattitutkinnon yrittäjänä. Näyttötutkintoon sisältyvää omassa työssä harjoittelua varten edellytetään työpaikkaohjaajaa, joka yleensä on samasta yrityksestä. Minun tapauksessani työpaikkaohjaajaksi sovittiin toisessa yrityksessä toimiva kokenut isännöitsijä, Nieminen kertoo. 

Monet taloyhtiöt edellyttävät tarjouspyynnöissään, että isännöitsijä on suorittanut isännöinnin ammattitutkinnon, ja tutkinto onkin arvostettu. Niemisen diplomi-insinöörin koulutus oli toki isännöitsijän työhön vahva perusta, mutta Nieminen kokee, että isännöinnin ammattitutkinnon suorittaminen oli ehdoton edellytys alalla toimimiseen. 

Kullanarvoiset, jäsennellyt vinkit kokeneilta isännöitsijöiltä

Isännöinnin ammattitutkinnon lähiopetuspäivissä on kouluttajina kokeneita alan asiantuntijoita, jotka jakavat näkemyksiään ja konkreettisia työkaluja, joita ovat vuosien aikana omassa isännöintityössään koonneet. 

– Nämä isännöitsijöiden puheenvuorot eri teemoista olivat kuin kultakimpaleita. Ilman koulutusta olisin jäänyt niistä paitsi ja todennäköisesti kohdannut monet asioista kantapään kautta, Nieminen pohtii. 

Nieminen kiittää erityisesti talouden suunnitteluun liittyviä koulutussisältöjä.

–  Tiesin toki periaatteet etukäteen, mutta niihin tuli kouluttajilta tukullinen jäsenneltyjä, käytännössä testattuja vinkkejä. Mitä keinoja taloyhtiöllä on päästä nollatulokseen tai miten hyödyntää kirjanpidossa asuintalovarausta, Nieminen luettelee itselleen tärkeimpiä oppeja. 

Hän antaa tunnustusta myös opiskeluporukalle, jossa sai vertaistukea ja pääsi keskustelemaan erilaisissa tilanteissa ja taloyhtiöissä toimivien isännöitsijöiden kanssa. 

Opinnot solahtivat yrittäjän arkeen

Niemisen on ollut helppo ujuttaa vajaan vuoden kestäneet opinnot yrittäjän arkeen ja epäsäännölliseen työrytmiin. Kaikki lähiopetuspäivät ovat heti koulutuksen alkaessa tiedossa, joten ne saa varattua kalenterista. Näyttötutkintoon liittyvät käytännön harjoittelut ja kehittämistehtävät tukevat suoraan omaa työtä, ja etätehtäviä pystyy tekemään silloin kun itselle sopi. 

– Kaiken kaikkiaan Markkinointi-instituutti oli suunnitellut ja järjesti isännöinnin ammattitutkinnon hyvin, Nieminen kiittää. 

Isännöitsijä tuntee tekniikan, talouden ja ihmiset

Nyt Niemisellä on takana ensimmäinen vuosi yrittäjänä isännöintialalla. Motivaatio isännöintiin kasvaa, samoin realismi.

– Käytännön työtä tehdessä olen oppinut omia rajojani ja joutunut muuttamaan tavoitteitani. Kuitenkin on hienoa, että alan oivaltaa entistä syvemmin, mitä asiakkaat todella isännöinniltä toivovat. Isännöitsijän on ymmärrettävä taloutta ja rakennustekniikkaa, mutta samalla ihmisiä, demokratiaa, päätöksentekoa ja psykologiaa, Nieminen listaa.

Isännöitsijän monipuolinen työ tarkoittaa väistämättä sitä, että työpäivät ovat hektisiä ja pirstaleisia. Nieminen osoittaa kuitenkin selkeitä kehityskohteita, joihin tarttumalla isännöitsijöillä olisi mahdollisuus keskittyä olennaiseen.

– On paljon rutiineja, jotka voitaisiin digitalisoida, jolloin isännöitsijän aikaa vapautuisi konsultointiin, päätöksentekoon ja kokonaisuuksien hallintaan. Kun pohja on kunnossa, aikaa jää olennaisiin asioihin.

Toimitko jo alalla ja haluat pätevöityä isännöitsijäksi? Suorita isännöinnin ammattitutkinto, IAT.

Espoon toteutus, lue lisää.

Oulun toteutus, lue lisää.

Jaa sivu